Z družbenokoristnim delom bo mogoče odplačati parkirne, cestnoprometne in inšpekcijske globe. Foto: Eugenija Carl
Z družbenokoristnim delom bo mogoče odplačati parkirne, cestnoprometne in inšpekcijske globe. Foto: Eugenija Carl

Ko je konec lanskega leta ustavno sodišče razveljavilo uklonilni zapor, so bili najbolj navdušeni tisti, ki so zaradi neplačevanja glob, višjih od 300 evrov, morali za mesec dni za rešetke. Manj znano pa je, da je odprava te vrste zapora za seboj potegnila tudi spremembe glede družbenokoristnega dela, s katerim je kršilec lahko nadomestil zapor. Delo v splošno korist je v zakonu o prekrških po novem samostojno določilo.

„To pomeni, da lahko vsak kršilec, ki meni, da zaradi premoženjskega stanja ali svojih možnosti za plačilo ne more plačati globe, predlaga, da se plačilo globe nadomesti z opravo določene naloge v splošno korist ali korist samoupravne lokalne skupnosti”, so za TV Slovenija pojasnili na ministrstvu za pravosodje. Za podjetja ni odpustkov, razveljavljen je tudi limit.

Z družbenokoristnim delom bo mogoče odplačati parkirne, cestnoprometne in inšpekcijske globe. Da imajo to možnost, morajo biti kršilci opozorjeni v odločbi prekrškovnega organa, ki jo dobijo na dom. Dela v splošno korist lahko opravljajo le fizične osebe in samostojni podjetniki, za podjetja finančnih odpustkov ni. Z delom se lahko nadomestijo le kazni iz naslova plačilnih nalogov in izrečenih glob, ni pa mogoče nadomestiti stroškov postopkov, sodnih taks ali v primerih odvzema premoženjske koristi, ker je nekdo, denimo, delal na črno. Ustavno sodišče je razveljavilo tudi dozdajšnjo spodnjo mejo globe - 300 evrov - ki jo je kršilec smel nadomestiti s koristnimi deli.

"Zakon o prekrških po novem ne določa nobene omejitve glede višine globe v zvezi z zaprosilom za nadomestitev globe z delom v splošno korist,” pravijo na ministrstvu.

Predlog na navadnem A4
Predlog za nadomestilo plačila z delom je treba vložiti tja, kjer so kršitelja kaznovali, torej na občino, inšpekcijski urad, občino.

„Posebnega obrazca ni, dovolj je navaden dopis, ki ga nato prekrškovni organi odstopimo sodišču,” pojasnjuje vodja urada za komunalne zadeve in inšpekcijski nadzor na Občini Piran Ivan Koljesnikov.

Plačilo ali delo: samoodločitev ni mogoča
Kdo bo smel kazen odslužiti z delom in kdo ne, bodo odločala okrajna sodišča. Predlog je treba dobro utemeljiti. ”Kršilec mora navesti dejstva in (vsaj predlagati) dokaze, ki izkazujejo slabo premoženjsko stanje oziroma nezmožnosti za plačilo globe. Sodišče bo ugotavljalo storilčevo finančno stanje, pri tem lahko zahteva tudi poročilo centra za socialno delo o njegovih življenjskih razmerah,” pravijo na ministrstvu.

Pristojni se še lovijo, javnost možnost izbire slabo pozna
Na sodiščih še ne vedo povedati, ali jih bo novost zasula. "Kako bo to potekalo v praksi, je težko odgovoriti, saj se še ni pojavilo veliko takih primerov, se nam pa pri delu v zvezi s tem pojavljajo številna vprašanja," odgovarjajo na koprskem okrajnem sodišču.

Kako razmišljajo tisti, ki so jim kršilci pridno polnili blagajne? Ne pričakujejo, da bi nadomeščanje plačil z družbenokoristnim delom lahko bistveno zmanjšalo prilive iz glob. "V naši občini sicer ni bil nikoli cilj izrekati kazni. Če bo nova možnost za odplačilo glob pripomogla k prometni ureditvi, je tudi minus v blagajni dobrodošel," poudarja Koljesnikov.

Dopoldanska anketa po Obali je razkrila, da javnost z novimi možnostmi, ki se jim ponujajo v zvezi s prekrški, ni seznanjena. Bi jo zagrabili? Vsekakor, pravijo. Manj je takih, ki bi kazen preprosto - plačali.

V nadomeščanje plačila globe s splošnim delom pa ne gre kar brezglavo riniti. Če bo sodišče ugotovilo, da ima kršilec dovolj denarja, bo moral poleg kazni plačati še sodno takso za zavrnitev njegove želje, da bi kazen odslužil v javni kuhinji.

Namesto plačila globe jo lahko oddelate
Namesto plačila globe jo lahko oddelate