Partnerstvo se naj bi nanašalo le na reševanje gospodarske in finančne krize, vloga opozicije zato ne bo zmanjšana, pravijo v parlamanetarnih strankah. Foto: MMC RTV SLO
Partnerstvo se naj bi nanašalo le na reševanje gospodarske in finančne krize, vloga opozicije zato ne bo zmanjšana, pravijo v parlamanetarnih strankah. Foto: MMC RTV SLO

Predsednik Zaresa Gregor Golobič je svoj predlog sodelovanja pri načrtovanju ukrepov za spopad z gospodarsko krizo posredoval predsednikom preostalih koalicijskih strank, o dokončni obliki sodelovanja pa se bodo s še preostalimi predsedniki strank dogovorili v sredo.

Gregor Golobič
V Zaresu menijo, da je sodelovanje med vlado in opozicijo glede reševanja gospodarsko-finančne krize pozitivno in pomembno. Foto: MMC RTV SLO
Zmago Jelinčič
Rešitev v ponudbi SDS-a kaže bolj na morebiten mogoč dogovor med dvema največjima političnima strankama, je prepričan prvak SNS-a. Foto: MMC RTV SLO

V besedilu predloga Partnerstva za razvoj 2 + 10, kot so ga poimenovali v SDS-u, je med drugim predlagano, da bi vlada vsak predlog zakona, ki se navezuje na partnerstvo, poslala podpisnicam še pred začetkom uradne vladne procedure za potrditev predloga zakona. Velik pomen se torej daje konsenzu še pred samo razpravo.

Postavlja se torej vprašanje, kaj bo, če partnerstvo podpišejo vse stranke, sploh delo opozicije. V parlamentarnih strankah se večinoma strinjajo, da partnerstvo vloge opozicije v parlamentarni demokraciji ne bo ogrozilo.

SD: Še vedno potrebujemo opozicijo
V SD-ju opozarjajo, da sta oblika in način sodelovanja stvar dogovora, o tem pa bodo, kot je povedal predsednik vlade, razpravljali prihodnji teden. Socialni demokrati so prepričani, da partnerstvo dela opozicije ne bo ogrozilo: "Pri sodelovanju med parlamentarnimi strankami gre predvsem zato, da se kljub različnim stališčem vzpostavi tok konstruktivne komunikacije pri temah, ki so ključnega pomena za nadaljnji razvoj Slovenije."

"To po ne pomeni, da ne potrebujemo opozicije, kajti le-ta je primarnega pomena pri nadzorovanju in opozarjanju dela koalicije, kar pa je osnova vsake parlamentarne demokracije," še pravijo v SD-ju.

SDS: Obveznosti opozicije in koalicije ostajajo enake
V SDS-u so prepričani, da ima zdajšnja vlada enake obveznosti, kot jih je imela prejšnja, torej njihova, pa tudi obveznosti opozicije se z zamenjavo vlade niso sprremenile. "Pri vprašanju sporazuma o patnerstvu za razvoj sta ključna seznam predpisov, ki jih bo treba usklajevati, in vsebina teh predpisov. V SDS-u pričakujemo, da bo predsednik vlade zagotovil sodelovanje svoje koalicije pri tem za Slovenijo v času negotovih gospodarskih razmer ključnem projektu," pa o partnerstvu na splošno pravijo v največji opozicijski stranki.

Zares: Opozicija v demokraciji bistvena
V Zaresu menijo, da kljub dokumentom o sodelovanju ne morejo govoriti o vprašljivi oziroma zmanjšani vlogi opozicije, saj ta v parlamentarnih demokracijah in seveda tudi v Sloveniji nemoteno opravlja zelo pomembno funkcijo nadzora vlade in kritike njenega delovanja. Dodajajo še, da omenjena sodelovanja pravzaprav sodijo v sklop normalnega delovanja parlamentarne demokracije.

V Zaresu o predlogu partnestvu pravijo, da je sodelovanje med vlado in opozicijo glede reševanja gospodarsko-finančne krize vsekakor pozitivno in v času krize še posebej pomembno, "saj gre za izjemno pomembne odločitve (mnoge tudi nepriljubljene), pri katerih je široko soglasje smiselno in izjemno pomembno". Dodajajo še: "Ob tem pa je seveda pomembno, da vse strani skupaj sodelujejo pri iskanju ustrezne podlage (dokumenta) za tovrstno sodelovanje, ki bo sprejemljiv za vse strani in ne bo (kot opozarjajo nekateri) posegal v zmanjšanje vloge parlamenta oziroma parlamentarnega odločanja."

Jelinčič: Gre le za predlog SDS-a
Zmago Jelinčič iz SNS-a pa opozarja, da gre za predlog največje opozicijske stranke, "torej tega predloga nikakor ne moremo šteti kot relevantnega, ampak bo treba počakati na predlog, ki ga bo pripravila vladajoča koalicija". Prvak Slovenske nacionalne stranke ob tem še pravi, da "rešitev v ponudbi SDS-a kaže bolj na morebiten mogoč dogovor med dvema največjima političnima strankama, ki usklajujeta svoj program delovanja, kakor pa na nekakšno partnerstvo za razvoj po vzoru tistega iz prejšnjega mandata".

V LDS-u, SLS-u in DeSUS-u na naša vprašanja še niso odgovorili.

T. K.

Predsednik Zaresa Gregor Golobič je svoj predlog sodelovanja pri načrtovanju ukrepov za spopad z gospodarsko krizo posredoval predsednikom preostalih koalicijskih strank, o dokončni obliki sodelovanja pa se bodo s še preostalimi predsedniki strank dogovorili v sredo.