Sodba v zadevi Patria naj bi bila kmalu izrečena. Foto: BoBo
Sodba v zadevi Patria naj bi bila kmalu izrečena. Foto: BoBo

Odvetnik nekdanjega načelnika Generalštaba Slovenske vojske Gutmana Emil Zakonjšek je po obravnavi izrazil začudenje, da tožilstvo še vztraja pri zadevi in izhaja iz predpostavke, da bo pogodba s Patrio realizirana, saj je že ministrica za obrambo Ljubica Jelušič povedala, da se v tej obliki ne bo realizirala.

"Danes smo pa izvedeli tudi, da je vlada sprejela sklep, da gre v postopek ugotavljanja ničnosti pogodbe," je dejal. Povedal je še, da bodo listine brali tudi v ponedeljek, nato pa naj bi se zadeva začela bližati koncu. Pričakuje oprostilno sodbo.

Erjavec: Zadeva politično motivirana
Nekdanji obrambni minister Karl Erjavec je izpostavil, da tožilka Branka Zobec Hrastar ni predstavila nobenih novih dokazov. Poudaril je, da mu ni jasno, zakaj tožilka vztraja pri obtožnem predlogu, "ker je ta ista tožilka že pri zlorabi uradnega položaja zavrgla tako obtožbo, ker ni bilo nobenih dokazov". Glede nevestnega dela v službi in povzročitve škode pa je po njegovem mnenju situacija ista. Prepričan je tudi, da je celotna zadeva politično motivirana.

Tožilstvo Erjavcu in Gutmanu očita nevestno delo v službi, saj naj bi povzročila vsaj za 16,8 milijona evrov škode, zlasti z naročilom 25 neopremljenih osemkolesnih oklepnikov. Poleg tega jima tožilstvo očita, da sta od sprva načrtovanih 70 patrij, opremljenih s 30-milimetrskim topom, naročila le šest takšnih vozil. V obrambi očitke tožilstva zavračajo.