Predstavniki Patrie se bodo v torek srečali s predstavniki Morsa. Foto: EPA
Predstavniki Patrie se bodo v torek srečali s predstavniki Morsa. Foto: EPA
V Indopu si je bilo mogoče ogledati proizvodnjo vozil. Foto: MMC RTV SLO

Kvalitativni prevzem prvih osemkolesnikov patria za Slovensko vojsko je zapleten, je na današnji novinarski konferenci v Šoštanju še povedal predsednik podjetja Patria Land & Armament Seppo Seppalä. O njem se bodo predstavniki Patrie še v torek pogovarjali s predstavniki ministrstva za obrambo. Kot je dejal področni direktor za Slovenijo Wulf Hessulf, se težave pojavljajo glede minske zaščite, pri kateri je omenil različne metode merjenja, ki pa naj bi dajale enake rezultate, zato se mu zdi nenavadno, jih v Sloveniji nočejo sprejeti. "Ne bomo se pogovarjali o zmanjšanju števila patrij oz. morebitnih spremembah pogodbenih določil," je še zatrdil.

Dan odprtih vrat proizvodnje patrij
Predstavniki podjetja Patria so sicer organizirali dan odprtih vrat proizvodnje patrij v šoštanjskem podjetju Indop. Proizvodnja osemkolesnikov za potrebe Slovenske vojske (SV) se je v šoštanjskem podjetju začela novembra 2007. Doslej so dokončali 17 vozil, 13 od teh jih trenutno pregleduje SV, v proizvodnji liniji pa je zdaj še 18 vozil. Po pogodbi bodo do leta 2013 izdelali 135 vozil, od tega 122 v celoti v Šoštanju.

Hessulf je med razlogi za zamude pri izdelavi patrij navedel zamenjavo oborožitvene postaje. Kot je dejal, so se za spremembo odločili zato, ker so pred kratkim ugotovili, da eden izmed dobaviteljev ne izpolnjuje zahtev.

Glede kvalitativnega prevzema pa je pojasnil še, da gre za ugotavljanje, ali je vozilo izdelano v skladu s pogodbo, ki pa včasih ni "čisto jasna in pušča možnosti različnih razlag". Po njegovem pri kvalitativnem pregledu ne gre za preverjanje izdelka kot takega, ampak za ugotavljanje značilnosti posameznega vozila. Povedal je še, da je Slovenska vojska že sprejela testno vozilo.

Policija: Sodelovanje s Finci dobro
Na policiji so se medtem odzvali na nekatere navedbe slovenskih medijev v zvezi s sodelovanjem finskih in slovenskih preiskovalcev. Kot zatrjujejo, sodelovanje s Finci poteka zelo dobro, slovenska policija pa zahteve po aretaciji Rudolfa Lebana in Jureta Cekute, kot ponavljajo, ni prejela. "To pa seveda ne pomeni, da se o medsebojnih aktivnostih ne obveščamo oziroma da od finskih preiskovalcev nismo bili obveščeni v navedeni zadevi, kot so napačno navedli v eni izmed komercialnih televizij," dodajajo.

E. S.