Tudi če na Finskem zaprosijo za aretacijo Rudolfa Lebana (na sliki) in Jureta Cekute, ni nujno, da bi se to zgodilo, saj se Slovenija lahko o predaji svojih državljanov svobodno odloča. Foto: MMC RTV SLO
Tudi če na Finskem zaprosijo za aretacijo Rudolfa Lebana (na sliki) in Jureta Cekute, ni nujno, da bi se to zgodilo, saj se Slovenija lahko o predaji svojih državljanov svobodno odloča. Foto: MMC RTV SLO

Upamo, da nam bo z nalogom za aretacijo uspelo vzpostaviti sodelovanje v predkazenskem postopku.

Kaj-Erik Björkqvist za časnik Helsingin Sanomat

Vsekakor je očitno, da so se Finci odločili prevzeti pobudo popolnoma v svoje roke.

Drago Kos
Ker osumljenca domnevno ne sodelujeta, ju želijo Finci pripreti, saj naj bi bile njune izjave ključne za preiskavo. Foto: MMC RTV SLO
Pripornih nalogov za Cekuto in Lebana še ni

Na Finskem so izdajo naloga za odvzem prostosti potrdili. "Upamo, da nam bo z nalogom za aretacijo uspelo vzpostaviti sodelovanje v predkazenskem postopku," je dejal glavni finski preiskovalec Kaj-Erik Björkqvist in dodal, da se zakonodaja, povezana s preiskavo kaznivih dejanj v obeh državah, precej razlikuje, saj osumljenca v Sloveniji v predkazenskem postopku ni mogoče prisiliti v sodelovanje s policijo.

Finci bi se radi le pogovorili
Björkqvist je pojasnil, da osumljencev sicer ni treba aretirati, saj se z želijo z njima le pogovoriti. Ker pa osumljenca ne sodelujeta v predkazenskem postopku, je bila "edina možnost, da grem na sodišče in zahtevam, da ju aretirajo in spravijo v pripor", je pojasnil finski preiskovalec in dodal, da njune izjave potrebujejo in če do njih ni mogoče priti v Sloveniji, "moramo poskusiti v kateri od drugih držav, na primer na Finskem."

Finski preiskovalec je nalog zahteval v četrtek, kot razlog pa navedel, da gre za osebi, ki sta ključni v predkazenskem postopku, ki ga vodi na Finskem. Poleg tega je poudaril, da težava ni morebitno slabo sodelovanje s slovensko stranjo, saj z našimi pristojnimi organi dobro sodelujejo in jim "stoodstotno zaupa".

Björkqvist sicer pričakuje da bo predkazenski postopek končan do jeseni, naslednje leto pa naj bi vložili prve obtožnice.

Kos: Finci stvari vzeli v svoje roke
Oglasil se je tudi predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos, ki je dejal, da se boji, da finski preiskovalni organi ne zaupajo več v popolnosti ukrepom slovenskih. "Vsekakor je očitno, da so se Finci odločili prevzeti pobudo popolnoma v svoje roke", je dejal Kos. Prepričan je, da bi morali te postopke izvajati slovenski pravosodni organi, saj sta vpletena slovenska državljana.

Policija naloga ni prejela
Na Generalni policijski upravi (GPU) so za MMC dejali, da zahteve uradno niso prejeli ne od varnostnih ne od pravosodnih organov na Finskem. Tako so nam pojasnili, naj se za pravno razlago naloga za aretacijo v odsotnosti obrnemo na finske pravosodne organe.

Sicer pa se je že včeraj izvedelo, da je okrožno sodišče v Helsinkih izdalo zaporni nalog zoper Rudolfa Lebana in Jureta Cekuto, saj naj ne bi želela sodelovati v preiskavi in ju je helsinško sodišče razglasilo za nedosegljiva.

Prijetje mogoče, če se izda Evropski nalog
Slovenski organi pa bi ju lahko predali v primeru, da bi finski pravosodni organi izdali Evropski nalog za prijetje, ob tem pa bi se upoštevalo Zakon o sodelovanju v kazenskih zadevah z državami članicami EU-ja, nam je še pojasnil tiskov predstavnik na GPU-ju, Leon Keder. A tudi takrat predaja ne bi bila obvezna, saj se vsaka država za predajo svojih državljanov drugim državam odloča samostojno.

Keder nam je nato še razložil, da slovenska policija v zadevi Patria skupaj z državnim tožilstvom nadaljuje s kriminalistično preiskavo ter da zaradi interesa preiskave ne more obveščati javnosti o kakršnih koli novih ugotovitvah.

Tožilstvo: V predkazenskih postopkih so razlike
Tudi na vrhovnem tožilstvu so povedali, da odredb finskega sodišča niso prejeli, zato s konkretnimi razlogi, ki so finsko sodišče vodili k izdaji naloga za odvzem prostosti slovenskima državljanoma. Opozarjajo, da se zakonske ureditve v predkazenskem postopku obeh držav razlikujejo, zato se bodo vsi morebitni ukrepi v Sloveniji izvajali v skladu s slovensko zakonodajo. Ta omogoča zbiranje dokazov v Sloveniji tudi Fincem, a le ob prisotnosti slovenskih predstavnikov.

Slovenski del preiskave naj bi sicer potekal nemoteno, Slovenija pa sodeluje tako s finskimi kot avtsrijskimi organi, so še dejali na tožilstvu.

Zaslišana že pred mesecem
Naj spomnimo, da sta bila tako posrednik v poslu s Patriami Leban kot slikar Cekuta zališana že pred mesecem dni, nato pa nista želela sodelovati v preiskavi. Cekuta je že dejal, da o finskem pripornem nalogu ne ve nič, prav tako pa tudi njegovi odvetniki ne. Obe imeni se v aferi pojavljata že od lanskega septembra.

Sabina Zonta / Aleksandra K. Kovač
sabina.zonta@rtvslo.si

Upamo, da nam bo z nalogom za aretacijo uspelo vzpostaviti sodelovanje v predkazenskem postopku.

Kaj-Erik Björkqvist za časnik Helsingin Sanomat

Vsekakor je očitno, da so se Finci odločili prevzeti pobudo popolnoma v svoje roke.

Drago Kos
Pripornih nalogov za Cekuto in Lebana še ni