Ministrica za obrambo Ljubica Jelušič se do preiskave ni želela opredeliti, saj zaenkrat teče še predkazenski postopek. Je pa dejala, da preučuje položaj in spremlja stvar. Foto: MMC RTV SLO
Ministrica za obrambo Ljubica Jelušič se do preiskave ni želela opredeliti, saj zaenkrat teče še predkazenski postopek. Je pa dejala, da preučuje položaj in spremlja stvar. Foto: MMC RTV SLO

Nekdanji minister za obrambo Karl Erjavec je ob tem dejal, da verjame, da nihče izmed tistih, ki so pri projektu Patria imeli polna pooblastila, ni prejemal podkupnine in da so vsi delali v skladu z zakonom. Neuradno naj bi bili po poročanju medijev osumljenci Jože Zagožen, Rudolf Leban, Jure Cekuta, Walter Wolf, Peter Zupan in Marjan Senica.

Na vprašanje, ali so z njim morda govorili slovenski ali finski preiskovalci, je Erjavec odgovoril, da ne. Izrazil je še zadovoljstvo, da preiskava poteka tako v Sloveniji kot na Finskem, če bi bila samo v Sloveniji, bi namreč lahko nekateri menili, da je zašla v slepo ulico zaradi politike ali kakšnih drugih razlogov, je dejal minister (zdaj) za okolje. Dodal je še, da bi bilo v luči zaostrenih gospodarskih razmer morda vredno premisliti, ali je nakup osemkolesnikov smiseln. Kot dodatna razloga za resnejši premislek o smiselnosti nakupa pa je izpostavil nepopolno izvajanje določil v pogodbi s strani Patrie oziroma sklenitelja pogodbe ter zamude pri dobavi oklepnikov.

Türk: Treba je počakati, da se opravijo preiskave
Predsednik države pa je dejal, da je razprava o zadevi Patria napredovala, napredovala pa so tudi preiskovalna dejanja. Kljub temu je treba počakati, da se preiskave opravijo in nato sprejmejo odločitve, ki bodo upoštevale celoten rezultat. Na vprašanje, kakšno luč na celotni obrambni sistem meče dejstvo, da naj bi bila med osumljenci tudi dva zaposlena na ministrstvu za obrambo, pa je Türk odgovoril, da nobeni sumi ne morejo zmanjšati ugleda našega obrambnega sistema. Dogajanje v zvezi s Patrio je po njegovem mnenju sicer dalo nekatere negativne učinke, a se z njimi ne sme pretiravati.

A. M.