Erjavec je odločen. Če ne gre Žnidaršič, bo odšel on. Foto: MMC RTV SLO
Erjavec je odločen. Če ne gre Žnidaršič, bo odšel on. Foto: MMC RTV SLO
Franc Žnidaršič in Vili Rezman
Poleg Rezmana je, kot kaže, v poslanski skupini po novem nezaželen tudi Žnidaršič. Foto: MMC RTV SLO
Zmagoslavna tekma leta v Mariboru
Zdrahe v DeSUS-u

Kot poroča novinarka TV Slovenija Vesna Deržek je sicer vprašanje, ali takšno potezo poslovnik DZ-ja sploh dopušča, dejstvo pa je, da utegne kriza v DeSUS-u ob prvi obletnici vladanja znova pretresti Pahorjevo vlado.

Minister za okolje in predsednik DeSUS-a Karl Erjavec je pred tem zagrozil z odstopom z obeh funkcij, če ne odstopi vodja poslanske skupine DeSUS-a Franc Žnidaršič. Ta pravi, da je to Erjavčev problem.

"To je njegov problem. Jaz ne nameravam odstopiti. Ne vidim namreč razloga, da bi moral odstopiti tisti, ki je opazil in opozoril na napake v stranki, ne pa tisti, ki je te napake delal," je za MMC povedal Franc Žnidaršič. Erjavec je dejal, da se je za to odločil, ker Žnidaršič ne želi spoštovati sklepa sveta stranke, to je, da poslanec Vili Rezman v DeSUS-ovi poslanski skupini ne uživa več gostoljublja.

Rezman: Erjavčeva napoved v nasprotju z dogovorom s torkovega sestanka poslancev
Vili Rezman za MMC povedal, da so poslanci DeSUS-a na torkovem sestanku našli povsem drugačno rešitev, kot je ta, ki jo omenja Karl Erjavec. Kakšna natančno je ta rešitev, ni želel povedati, češ, da so se z ostalimi poslanci dogovorili, da je za zdaj ne bodo predstavili javnosti, gre pa v smeri umirjanja odnosov in optimalnega delovanja poslanske skupine tudi v prihodnje.

Erjavca na sestanku poslancev ni bilo, naj pa bi se po Rezmanovih besedah sestal z nekaterimi poslanci. Glede izjave, da bo, če ne odstopi Žnidaršič, odstopil sam Erjavec, pa je Rezman dejal, da gre le za ponavljanje tistega, kar je Erjavec že povedal.

Rezmana smo poprosili tudi za komentar govoric, ki krožijo po državnem zboru, češ da poslanska skupina DeSUS-a razpada in da naj bi se poslanci DeSUS-a razkropili po ostalih poslanskih skupinah. Dejal je, da on sam in Franc Žnidaršič ostajata tam, kjer sta, sam pa meni, d aje bilo vseh sedem poslancev na volitvah izvoljenih zato, da bi delo dorbo opravili in da končajo, kar so začeli.

Poslanec Vasja Klavora pa je za MMC dejal, da sam o tem ne želi govoriti, naj izjave dajeta predsednik stranke in vodja poslanske skupine.

Spor nastal zaradi kandidature Gjerkeša
Trenja v stranki upokojencev trajajo že od začetka postopka imenovanja novega ministra za lokalno samoupravo Henrika Gjerkeša. Predvsem Rezman je namreč Erjavcu očital, da je Gjerkeša kot kandidata za ministra najprej predstavil predsedniku vlade Borutu Pahorju in predsednike koalicijskih strank, šele nato stranki in da je stranka o njegovi kandidaturi le navidezno odločala. Podobnega mnenja je bil tudi Žnidaršič, ki je dejal, da so bili postopki nedemokratični, in pojasnil, da si stranka za zdaj proti njemu še ne upa ukrepati.

Svet stranke je nato sklenil, da Rezmanu odreče gostoljubje, Žnidaršič pa je pozneje sporočil, da Rezman ne bo zapustil poslanske skupine in da ima pri tem podporo vseh DeSUS-ovih poslancev.

Zmagoslavna tekma leta v Mariboru
Zdrahe v DeSUS-u