Lojze Peterle ustanavlja novo gibanje Fokus 2031. Foto: BoBo
Lojze Peterle ustanavlja novo gibanje Fokus 2031. Foto: BoBo

V tem duhu želi gibanje pomagati h konstituiranju močne demokrščanske opcije, ki je zdaj razbita na več strank, tudi na stranko apatičnih.

Peterle še skrivnosten o gibanju Fokus 2031

Predsednik petčlanskega iniciativnega odbora za ustanovitev gibanja Fokus 2031, evropski poslanec Lojze Peterle, je na novinarski konferenci najprej pojasnil ime gibanja.

V Fokus postaviti naslednjih 20 let
Kot je dejal, je treba v fokus postaviti naslednjih 20 let Slovenije - zato tudi letnica 2031. "To so leta, v katerih bo Slovenija morala najti odgovore na nove zahtevne izzive. Mi menimo, da je Slovenija ponovno pred vprašanjem preživetja, da vladajoča politična elita ni sposobna najti učinkovitih odgovorov na krizo, zlasti ne na notranje razloge naše krize," je izpostavil.

Evropski poslanec je prepričan, da so potrebne spremembe v strukturi in načinu delovanja slovenske politike. Kot je pojasnil, so nujni normalizacija političnega prostora, jasna profilacija strank in prehod iz izločevalne v sožitno in graditeljsko politično paradigmo. "Gre za drugačno gibanje," je poudaril in dodal, da to ne bo množično, ampak ekspertno gibanje.

Gibanje ne bo podrejeno nobeni stranki
Po Peterletovih besedah bo Fokus 2031 gibanje somišljenikov in ne bo podrejeno nobeni stranki, želi pa odpreti dialog znotraj demokrščanske opcije, pa tudi s tistimi, ki se jim zdi dialog s to opcijo relevanten.

Fokus 2031 bo usmeril svoje delo v iskanje konkretnih in dolgoročnih rešitev za Slovenijo na podlagi načel trajne rasti. Gibanje nima namena postati stranka in ne bo sodelovalo na volitvah, je pojasnil Peterle. Dodal je, da gibanje ne bo iskalo podpornikov, ampak sodelavce. Gibanje bo po Peterletovih besedah imelo nadstrankarski in medgeneracijski značaj.

Za močno demokrščansko opcijo
"V tem duhu želi gibanje pomagati h konstituiranju močne demokrščanske opcije, ki je zdaj razbita na več strank, tudi na stranko apatičnih. Seznanil sem Novo Slovenijo z nameni gibanja na posvetu prejšnji petek. Vesel sem, da Nova Slovenija razume Fokus 2031 kot možnost za sodelovanje in krepitev demokrščanske opcije, ki ji pripada," je poudaril.

Iniciativni odbor za ustanovitev gibanja je bil ustanovljen v petek. Petčlanskemu odboru predseduje Peterle. Gibanje bo ustanovljeno 16. septembra. Peterle je povedal, da se za sodelovanje z gibanjem zanimajo številni ljudje, med njimi tudi nekateri akterji osamosvojitve. Na vprašanje, kateri, je odgovoril, da ne bi bilo prav, da bi se njihova imena navajalo že zdaj.

V tem duhu želi gibanje pomagati h konstituiranju močne demokrščanske opcije, ki je zdaj razbita na več strank, tudi na stranko apatičnih.

Peterle še skrivnosten o gibanju Fokus 2031