Peterle meni, da so Opekovo delo dobro predstavili. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Peterle meni, da so Opekovo delo dobro predstavili. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

"Pobudo za nominacijo so podprli posamezniki iz državnega zbora, Evropskega parlamenta, vlade, akademskih in cerkvenih krogov ter številni drugi, za kar sem vsem hvaležen," je glede podpore Opeki dejal Peterle.
Peterle je sicer opozoril, da je konkurenca pri nominaciji za Nobelovo nagrado za mir velika. "Vendar menim, da smo Opeko z njegovim izjemnim delom na prepričljiv način predstavili," je evropski poslanec dejal o nominacijskem pismu.
"V pismu smo povedali, da je doslej na izredno učinkovit način pomagal več kot 23.000 ljudem, ki so delali, zbolevali in umirali na smetiščih Madagaskarja. Pomagal jim je stopiti iz popolne revščine v dostojno življenje," je povedal Peterle in dodal, da Opeka pomoči potrebnim pomaga, da sami prevzamejo odgovornost in skrb zase. "Model Opeke dokazuje, da se je proti revščini mogoče boriti na učinkovit način," je poudaril Peterle.

Možina ga bo nominiral še enkrat
Jože Možina, režiser dokumentarca o Opekovem delu, je močno prepričan, da bo kandidatura uspela. Meni, da bi lahko bil model Opeke vzor za ves svet, vendar pa ni enostaven in temelji na osebnem žrtvovanju za sočloveka in popolni predanosti svojemu poslanstvu.
Če Opeka letos le ne bo nominiran za nagrado, pa pobuda bo besedah Možine kljub temu ne bo zamrla. "Upam, da bomo letos s pobudo za nominacijo uspeli. Če ne, pa bomo ponovno poskusili prihodnje leto," je zatrdil.