Še zadnje dejanje šestletnih prizadevanj za ureditev plačnega sistema v javnem sektorju - slavnostni podpis. Foto: MMC RTV SLO
Še zadnje dejanje šestletnih prizadevanj za ureditev plačnega sistema v javnem sektorju - slavnostni podpis. Foto: MMC RTV SLO
Gregor Virant
Gregor Virant je prepričan, da je nov plačni sistem enoten, pregleden, pravičnejši od zdajšnjega in bolj prilagodljiv. Foto: MMC RTV SLO
Podpis pogodbe za javni sektor

Sindikati javnega sektorja so z vlado podpisali kolektivne pogodbe dejavnosti in poklicev ter anekse h kolektivnim pogodbam.

Podpis je še zadnje dejanje dolgoletnih pogajanj. Kolektivne pogodbe za okoli pomenijo vstop v nov plačni sistem s 5. septembrom, ko se bodo plače predvsem zaposlenim v kulturi in zdravstvenih dejavnostih občutno povišale. Podpisa se je poleg pristojnih ministrov in predstavnikov sindikatov udeležil tudi premier Janez Janša.

V četrtek že podpisana kolektivna pogodba
Vladna in sindikalna stran (21 od 27 reprezentativnih sindikatov) sta pretekli četrtek podpisali kolektivno pogodbo za javni sektor, ki pomeni pravno osnovo za podpis vseh kolektivnih pogodb dejavnosti in poklicev - od zdravstva, socialnega skrbstva, vzgoje in izobraževanja, kulture, državne uprave in uniformiranih poklicev vse do novinarjev RTV-ja.

V imenu vlade sta kolektivno pogodbo za javni sektor in kolektivno pogodbo o skupni metodologiji za uvrščanje orientacijskih delovnih mest in nazivov v plačne razrede s sindikati podpisala minister za javno upravo Gregor Virant in minister za finance Andrej Bajuk.

Podpis bo znak za začetek
S podpisom pogodb so poklici uvrščeni v plačne razrede in tudi formalno je dana možnost, da začnejo pripravljati kadrovske službe nove pogodbe o zaposlitvi z navedbo uvrstitve, prevedbe, pretvorjenih dodatkov, plače po starem in novem, načinom povečevanja plače do leta 2010 ...

Šolski sindikati niso podpisali
V šolskih sindikatih so podpis kolektivne pogodbe za javni sektor pogojevali s sklenitvijo aneksa in dogovora h kolektivni pogodbi za dejavnost vzgoje in izobraževanja, ki so ga podpisali v torek, in zato niso podpisali splošne kolketivne pogodbe prejšnji četrtek. Te pa niso podpisali niti danes, saj se še vedno ne strinjajo z uvrstitvijo nekaterih poklicev, na primer vzgojiteljic, v nove plačne razrede.

Virant: Preglednejši sistem
Nov plačni sistem, ki so ga sindikati in vlada usklajevali od sprejetja zakona o sistemu plač v javnem sektorju leta 2002, je po besedah ministra za javno upravo Gregorja Viranta enoten, pregleden, pravičnejši od zdajšnjega in bolj prilagodljiv.

Janša: Gre za dober kompromis
Premier Janez Janša je ob podpisu dejal, da "gre za kompromis med možnostmi, ki jih ima družba, in potrebami" ter dodal, da je to dober kompromis. Predvsem pa ne toliko kompromis," ko gre za razmerja med plačnimi razredi in dejavnostmi, ampak za kompromis, ko gre za višino plačila."

T. K.

Podpis pogodbe za javni sektor