Vložitev podpisov. Foto: BoBo/Borut Živulović
Vložitev podpisov. Foto: BoBo/Borut Živulović

"Pozitivno se je na pobudo odzvala samo stranka Levica, medtem ko imamo od parlamentarnih strank mešane odzive. Poziv za omejitev županskih mandatov je Slovenija dobila od misije Sveta Evrope, ki pride spremljat lokalne volitve. Beneška komisija pri svetu Evrope je tudi na neki način izdala neko poročilo, ki priporoča omejitev mandatov za izvršne funkcije na lokalni ravni."

"Mednarodni opazovalci in različne mednarodne grupacije nas res že pogosto opozarjajo na nujnost omejevanja županskih mandatov. Med kampanjo smo nabrali številne informacije, od zgodb o korupciji, zlorabe oblasti do netransparentnosti slovenskih občin. V zadnjih 30 letih se je nabralo kar veliko težav, ki jih s to pobudo poskušamo rešiti," je pred vložitvijo podpisov v DZ pojasnil sekretar Piratov Jasmin Feratović.

Feratović je tudi opozoril, da so se v dozdajšnjih komentarjih in odzivih pojavljala zavajanja in tudi napačne interpretacije mednarodnih analiz. Izpostavljen je bil na primer strah, da ne bo kandidatov, medtem ko po njegovih besedah primer Italije kaže, da je z omejitvijo mandatov kandidatov dejansko več, ker se ljudje upajo izpostaviti.

Če pa v posamezni občini ne bi bilo kandidata, je mogoče treba razmisliti o združevanju občin, od katerih jih polovica ne izpolnjuje zakonsko predpisanega merila glede števila prebivalcev, je še dodal. Po njegovih besedah je to v veliki meri neke vrste ponavljanje "ene in iste mantre", ki so jo skovali v združenjih občin.

O podpori v parlamentarnih strankah je Feratović dejal, da je postopek tak, da je treba prinesti predlog v parlament, ko bo pobuda sprejeta, pa bodo šli v "neke vrste lobiranje" in sestanke s strankami. Vse poslance je pozval, naj vzamejo resno njihovo pobudo in pozive uglednih mednarodnih teles ter razmislijo o podpori predlogu. Pripravljeni pa so tudi na kakšen kompromis, kot je podaljšanje za dodaten mandat, je še pojasnil.

Levica ponudila dejavno podporo

Iz Levice so sporočili, da bodo v nadaljnjem parlamentarnem postopku dejavno zagovarjali sprejetje "ključnega koraka za demokratizacijo lokalne samouprave in spodbujanje aktivnega vključevanja lokalne skupnosti v odločanje o pomembnih tematikah na lokalni ravni".

"V Levici pobudo Piratov podpiramo. Slovenski župani, ki se desetletja obdržijo na oblasti, so namreč recept za klientelizem in brezperspektivnost lokalnega okolja. Tovrstni primeri so skupni nekaterim največjim in nekaterim najmanjšim občinam pri nas. Omejevanje dolžine mandata je zato prvi in nujni korak v smeri demokratizacije lokalne samouprave," so zapisali v Levici.

"V Levici podpiramo omejitev mandatov županov, ker rešuje problem 'lokalnih šerifov', ki desetletja sedijo na svojih stolčkih. To predstavlja veliko tveganje za nepotizem, klientelizem in korupcijo. V lokalnih skupnostih imamo dovolj sposobnega kadra, ki pa se za kandidaturo ne odloča, saj jim nasproti stojijo ljudje, ki so si skozi dolga leta vladanja ustvarili omrežje, ki onemogoča konkurenco," je na novinarski konferenci pred vložitvijo podpisov ključne razloge za priključitev kampanji predstavil poslanec Levice Milan Jakopovič.

V Svobodi in SD-ju omejitvi mandatov niso naklonjeni. Kot so pojasnili v poslanski skupini Svoboda, po poglobljeni preučitvi predloga menijo, da bi takšna rešitev zagotovo prinesla več negativnih posledic kot pa koristi. Dodali so, da zakonski predlog tudi posega v z ustavo zagotovljeno volilno pravico, kar po njihovi oceni odpira vprašanje skladnosti z ustavo.
Med razlogi zoper omejitev mandatov na lokalni ravni so po njihovih navedbah nekateri tudi povsem praktične narave. Tako sta, kot so zapisali, za izpeljavo pomembnejših občinskih projektov pogosto potrebna več kot le dva mandata. "Sicer pa morajo biti vse zahtevne zakonske spremembe vselej pripravljene in sprejete na podlagi široke javne in strokovne razprave ter iskanja širokega družbenega soglasja. Takšen način zakonodajnega delovanja je tudi ena od ključnih zavez naše poslanske skupine," so še navedli.

Predsednica SD-ja Tanja Fajon je v Mariboru, kjer se je udeležila pete nacionalne konference o internacionalizaciji slovenskega gospodarstva, pojasnila, da so v vodstvu stranke govorili tudi o tem vprašanju. Po njenih navedbah Socialni demokrati niso za omejevanje županskih mandatov. Njihovi župani veliko prispevajo lokalnim skupnostim in kot stranka imajo, kar zadeva županovanja, veliko zelo uspešnih zgodb, je poudarila. "Nazadnje so volivke in volivci tisti, ki odločajo, kdo bo vodil njihove kraje, mesta, občine. Naj ostane tako," je še dodala.

Dva mandata je absolutno premalo, da lahko narediš velike, pomembne projekte v občini, meni tudi gospodarski minister iz vrst SD-ja Matjaž Han. Poudaril je še, da bomo imeli, glede na razmere, čez nekaj let težavo sploh dobiti župane. "To so seveda morda zelo všečni predlogi, a potem se moramo pogovarjati tudi o poslancih, o vseh, ne le o županih," je še dejal Han.

Tudi v NSi-ju so proti omejitvi mandatov, v SDS se še niso opredelili, ker niso videli osnutka predloga.