Foto: BoBo
Foto: BoBo

"Zdi se, da smo prehitro pozabili občutke ponosa in varnosti iz 90. let prejšnjega stoletja, ki nam jih je vlivala slovenska uniforma. Kjer koli smo jo srečali, nam je predstavljala navdih, upanje in občutek sreče, ker imamo lastno državo. Morda je razlog za to, da jih danes dojemamo nekoliko drugače kot pred leti, profesionalizacija, zaradi katere večji del mlade populacije, naših sinov in hčera, redkeje pride v stik z njimi ali z neposrednim služenjem domovini. Vendar se moramo zavedati, da to službo, to poslanstvo, to nalogo opravlja profesionalna vojska v našem imenu in za vse nas, včasih, žal, tudi za ceno lastnega življenja. Pripadnice in pripadniki Slovenske vojske so za nas in za svojo domovino pripravljeni dati tisto, kar je neprecenljivo – svoje življenje. Zato si zaslužijo in potrebujejo našo stalno podporo, razumevanje in hvaležnost. Ne pozabimo, v kako varnostno zahtevnem svetu živimo in kaj se dogaja na evropskih tleh, le 600 km od slovenske meje," je ob dnevu Slovenske vojske (SV) na prireditvi v dvorani Stožice v Ljubljani poudarila Nataša Pirc Musar.

Minister Marjan Šarec je v svojem nagovoru spomnil na številna vlaganja v posodobitev Slovenske vojske, vzrok za to so tudi spremenjene varnostne razmere. "V zadnjem letu smo spoznali, kako krhka vrednota je mir in iluzije o trajnem miru so se razblinile," je povedal minister Šarec.

"Takoj smo začeli pripravljati dokumente, ki ustrezajo novi situaciji, hkrati pa po letih stagnacije omogočajo nov cikel vlaganj v modernizacijo in opremljenost Slovenske vojske. Vlagamo tudi v raziskave in razvoj, saj je to predpogoj za sodobno, v prihodnost usmerjeno vojsko," je še pojasnil minister Šarec.

Šarec je tudi poudaril častno vlogo in moč vrednot Slovenske vojske. "Biti pripadnik Slovenske vojske je častno in odgovorno poslanstvo, ki nadaljuje svetlo tradicijo prvega slovenskega generala Maistra. Pripadnice in pripadniki Slovenske vojske ste tudi ponosni nasledniki vseh, ki so se v naši zgodovini borili, da smo ne samo obstali, temveč živimo v lastni državi in govorimo naš, lep slovenski jezik," je spomnil minister Šarec.

Načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Robert Glavaš je poudaril ukrepe na področju prihodnje modernizacije in razvoja Slovenske vojske ter kadrovske krepitve Slovenske vojske.

Slovenska vojska predstavila vojaške poklice

Srce, ki bije za uniformo, bije za Slovenijo

Letos dan Slovenske vojske poteka pod sloganom Srce, ki bije pod uniformo, bije za Slovenijo. Šarec je spomnil, da SV ohranja mir, si prizadeva za odvračanje v okviru zveze Nato in državljanom sporoča, da so vrednote, kot so domoljubje, tovarištvo, prijateljstvo in kolektivni duh za doseganje ciljev, vrednote, ki jih morajo graditi vsi.

Program dneva SV se je ob 10. uri začel z otroškimi delavnicami, nadaljeval pa se je s predstavitvami več kot 20 enot SV in 50 poklicev, ki delujejo v njeni sestavi. Del teh enot je za občinstvo pripravil tudi dinamične predstavitve, kot so delovanje zvez, vertikalni manever, postavitev lahkega protiletalskega raketnega sistema stinger, blokada objekta, nadzor iz zraka in oskrba ter izvlek ranjenca.

V Stožicah pa zdaj poteka koncert Big Benda orkestra Slovenske vojske in gostov.

Naj vojak in podčastnik

Na slovesnosti Slovenska vojska vsako leto razglasi najboljšega vojaka in najboljšega podčastnika za preteklo leto. Prestižna naziva za leto 2022 sta si s svojo strokovnostjo, zavzetostjo in domoljubjem prislužila vojak specialist izvidnik ostrostrelec v 74. pehotnem polku desetnik Rok Ernecl in vojaški policist, poveljnik druge bojne skupine v enoti za specialno taktiko PEST, višji vodnik Matjaž Črešnar.

Odlikovanje ob 30-letnici izhajanja je prejela tudi revija Slovenska vojska, ki že od leta 1993 neprekinjeno prizadevno obravnavajo ključna vprašanja in izzive obrambnega sistema in Slovenske vojske.

Dan Slovenske vojske v Stožicah
Predstavitev Slovenske vojske v Stožicah