Pličanič je zatrdil, da delovanje sodstva ne bo ogroženo. Foto: BoBo
Pličanič je zatrdil, da delovanje sodstva ne bo ogroženo. Foto: BoBo

V pogovoru z Rosvito Pesek v Odmevih je Pličanič pojasnil, da morajo najprej ugotoviti, zakaj se je zgodilo, da je sodišču zmanjkalo denarja, "nato pa bomo iskali rešitve".

Ob tem poudarja, da mora tudi sodstvo deliti usodo javnega sektorja in poskrbeti, da se bo delovanje sodstva prilagodilo manjšim proračunskim sredstvom za prihodnji dve leti. Poudaril je, da je sodstvo samostojno in se zato samostojno dogovarja o svojem proračunskem deležu.

Ob tem je zagotovil, da bo naredil vse, da bodo rešili letošnje finančne težave sodišč, in napovedal čimprejšnji sestanek s predsednikom vrhovnega sodišča Brankom Maslešo in ministrom za finance Janezom Šušteršičem.

Minister je prepričan, da je prilagoditev manjšim proračunskim sredstvom mogoča, ne da bi bilo pri tem ogroženo delovanje sodstva oz. da bi se sodni zaostanki zopet začeli povečevati.

Obstaja več rešitev
Po njegovih besedah se lahko manjšim sredstvom prilagodijo na več načinov: z racionalnejšo organizacijsko strukturo sodišč, z morebitno ukinitvijo okrajnih sodišč, z racionalnejšim procesom dela na sodiščih in tudi z določenimi spremembami predpisov, ki bi sodišča razbremenile nenujnih postopkov.

Poudaril je še, da so bili v državni upravi deležni bistveno večjega zmanjšanja sredstev, kot ga je bilo deležno sodstvo. Ali bo to pomenilo odpuščanje sodnikov in drugega osebja ali ne, bo moralo sodstvo presoditi samo, je še dejal.

So sodišča pred finančnim zlomom?
Število zaostankov se ne bo povečalo
So sodišča pred finančnim zlomom?
Število zaostankov se ne bo povečalo