Eva Irgl Foto: BoBo
Eva Irgl Foto: BoBo

"Ujetost v žaljivo in sovražno atmosfero nas družbo kot celoto že dolgo vleče navzdol in hromi naše potenciale," je zapisala Eva Irgl na svojem profilu na Facebooku. Pri tem je dodala, da nas "politična širina, raznolikost pogledov, pripravljenost na skupno iskanje najboljših rešitev lahko peljejo navzgor".

Prepričana je, da prihaja čas, ki bo presegel politiko konflikta “dveh polov” in v prostor vnesel prepotrebno povezanost, ravnovesje in prijetnejše vzdušje.

Sorodna novica Logar izstopil iz stranke SDS; Janša: "Upamo, da sledi tudi vrnitev poslanskega mandata"

Anže Logar je iz SDS-a izstopil prejšnji teden

Prejšnji teden je iz SDS-a izstopil Anže Logar in napovedal ustanovitev nove stranke. Odločitev tako Logarja kot Eve Irgl je bila sicer pričakovana, potem ko je izvršilni odbor SDS-a februarja poslanski skupini predlagal, da vsi poslanci SDS-a v sedmih dneh podpišejo izjavo, s katero se bodo zavezali, da bodo do konca aktualnega sklica DZ-ja delovali kot člani SDS-a in člani strankine poslanske skupine. Anže Logar tega ni storil. Enako sta ravnala poslanca Dejan Kaloh in Eva Irgl.

Marca je poslanska skupina SDS-a DZ obvestila o menjavah svojih članov v delovnih telesih DZ-ja. Članstvo so odvzeli Logarju, Irgl in Kalohu, odtlej so sedeže v parlamentarni dvorani dobili v eni od zadnjih vrst.

Novembra lani je Logar odstopil z mesta predsednika sveta SDS-a. Lani je ustanovil društvo Platforma sodelovanja, vse od takrat pa so se v javnosti vrstila ugibanja, ali bo morda tako unovčil svoj politični kapital in stopil na samostojno politično pot.

Dejan Kaloh je sicer v soboto na družbenem omrežju X potrdil, da ga v torek čaka srečanje z Logarjem v "kontekstu ustanovitve nove stranke". Kot je pojasnil, mu bo pozorno prisluhnil, "predvsem v delu, komu in čemu bo njegova stranka alternativa".

Eva Irgl in Anže Logar v zadnji poslanski klopi. Foto: BoBo
Eva Irgl in Anže Logar v zadnji poslanski klopi. Foto: BoBo

Nekaj so informacije, ki so predstavljene v medijih, nekaj drugega pa, ko s človekom govoriš na štiri oči, je danes dodatno pojasnil za STA in dodal: "Kot resen in kredibilen politik definitivno nekih korakov ne bom delal, preden se res ne prepričam, kaj to je." "Logarja cenim kot sposobnega poslanca, ga tudi v končni fazi vidim kot nekoga, ki bo v prihodnosti definitivno pomemben politični faktor na tem našem političnem zemljevidu," je še dejal.

Od svoje trenutne stranke (SDS) medtem pričakuje odločitev glede kandidature za državnozborske volitve 2026. Rok je postavil do konca tega leta, je zapisal na X-u. SDS je namreč nedavno odprl kandidacijske postopke za evidentiranje poslancev v DZ-ju, Kaloh pa še ni evidentiran med kandidati. "Od stranke, pri kateri sem že skoraj dve desetletji, od tega sem bil dvakrat uspešno izvoljen v prej neizvoljivem okraju za stranko, sem pač pričakoval, da me bo nekdo evidentiral," je dejal v pogovoru za STA in dodal, da čaka tudi na kak signal stranke. Morda se bo odločitev o nadaljnji politični poti rodila po pogovoru z Logarjem, je še sklenil.

Mesec: "Logar je zadnji človek, ki lahko sodi, kdo je skrajen in kdo ni"

Kar nekaj vprašanj sicer o stranki, ki jo bo ustanovil Logar, še ostaja odprtih. Med drugim to, kakšna bo njena politična opredelitev in koga bo nagovarjala. "Nimam nobene težave sodelovati s posamezniki ali skupinami na tej ali oni strani, dokler ne pride do skrajnosti," je v četrtkovi izjavi za medije dejal Logar. Nato pa zvečer v Odmevih na Televiziji Slovenija pojasnil, da kot skrajno vidi stranko Levica.

"Anže Logar je zadnji človek, ki lahko sodi, kdo je skrajen in kdo ni," se je danes v sporočilu za javnost odzval minister za delo in nekdanji koordinator Levice Luka Mesec. "Logar je četrt stoletja preživel v stranki, kjer so mu bili najtesnejši sodelavci Aleš Hojs, Branko Grims, Vinko Gorenjak, Žan Mahnič in šef Janez Janša, pa ni videl v tem nikakršnega problema," je zapisal. Ob tem pa dodal, da je Logar javno izražal pripravljenost, da prevzame vodenje SDS-a, "in izstopa šele zdaj, ko se to očitno ni zgodilo".

Politike Levice "niso skrajno leve, ampak minimum dostojnega življenja, ki bi moral biti skupen vsem," je zapisal Mesec. Ob tem pa nanizal rast minimalne plače, javno stanovanjsko gradnjo, ukinitev dopolnilnega zavarovanja in ločitev službe od prostega časa.

Logar po njegovem mnenju "pod všečnimi slogani o povezovalnosti v resnici skriva protisocialne in protidelavske politike, ki bi koristile elitam in škodovale veliki večini ljudi v tej državi". "Politike, ki so jih slovenski volivci že mnogokrat zavrnili na volitvah, zdaj pa nas poskušajo prelisičiti z delitvijo SDS-a v dve stranki," je še dodal.

Po Logarju iz SDS-a izstopila še Eva Irgl