Stanovanja v prestolnici so mladim brez finančne pomoči pogosto nedostopna. Foto: BoBo/Borut Živulović
Stanovanja v prestolnici so mladim brez finančne pomoči pogosto nedostopna. Foto: BoBo/Borut Živulović

Stanovanjski trg je mladim manj naklonjen, saj do stanovanja najlažje pridejo z nakupom, ki pa je mladim s prekarnimi zaposlitvami nedostopen. Cene tako stanovanj kot tržnih najemnin so poletele v nebo, so opozorila z okrogle mize o stanovanjski problematiki, ki jo je organizirala Slovenska tiskovna agencija (STA).

Nina Čargo z inštituta za stanovanjsko politiko je ob tem poudarila, da zaradi razmer na trgu mladi zunaj mestnih naselij pogosto del hiše svojih staršev preuredijo v stanovanje. "Opažamo pa, da je želja mladih, da se osamosvojijo od staršev." Anja Fortuna iz mladinskega sveta je poudarila, da je glavna težava v tem, da se problematika vrsto let ni reševala. "Zelo težko pride mlad človek do prvega stanovanja, saj je poleg financ težava tudi v tem, da stanovanj na trgu ni."

Mladi lahko le sanjajo o nakupu nepremičnine

Vlada načrtuje bistven dvig sredstev za stanovanjske sklade
Sekretar na ministrstvu za okolje Aleš Prijon je poudaril, da občine in država trenutno razpolagajo z 20 tisoč stanovanji, ki jih lahko dajejo mladim v najem, kar je bistveno premalo. Poudaril je, da trga pri nas ni, saj je najemno urejenih manj kot 10 odstotkov stanovanj. "Potem je tu težava tudi pojav AirBNB-ja, kjer mlade zdaj iz stanovanj mečejo tudi med prazniki." Dodatno težavo pa, tako Prijon, predstavlja tudi posojilna nesposobnost mladih.

Prijon je ob tem navedel, da bo država do konca mandata sredstva za stanovanja mladih povečala za 10-krat. "To predstavlja okoli 200 do 240 milijonov evrov, ki bodo namenjena različnim področjem." Obenem pa je Prijon napovedal spremembe stanovanjskega zakona. V prvi vrsti bodo neprofitne najemnine dvignjene toliko, da se bo pokrila amortizacija stanovanja, kar v praksi pomeni dvig z 3,5 evra na kvadratni meter na 7 evrov. "Bo pa država to nadomestila s stanovanjskim dodatkom, tako da za najemnika ne bo večje breme." Prijon meni, da bo stanovanjski dodatek spodbudil občine k vlaganju v sklad stanovanj.

Spremembe pri neprofitnih najemninah
Dodatno spremembo je Prijon napovedal na področju neprofitnih najemnin, ki bodo namenjene le tistim, ki so do njih upravičenih. "Zdaj prihaja do situacij, ko nekdo ostane v njem, tudi če se mu socialni položaj spremeni na bolje." Napovedal je še, da bo država postavila jamstvo za stanovanjska posojila. "Zdaj mlado družino, če ne more odplačevati posojila, banka vrže na cesto in stanovanje proda z izgubo." Še eno rešitev pa Prijon vidi v tem, da bi se starejšim pomagalo pri iskanju alternative stanovanjem, v katerih so in so mogoče zanje prevelika.

Možnosti za reševanje stanovanjske problematike mladih vidi tudi v stanovanjskih zadrugah, kot jih ima Švica, kjer so stanovanja v lasti zadrug. "To je prednost, saj lahko zainteresirani v sklad vstopijo z razmeroma majhnim stroškom." Ključno pa je, tako Prijon, da da občina ali država brezplačno zemljišče in morebiti tudi nepovratna sredstva. Prijon je sicer napovedal, da bo novi zakon septembra v javni obravnavi.

Stanovanjski sklad bo kmalu gradil 800 novih enot. Foto: BoBo
Stanovanjski sklad bo kmalu gradil 800 novih enot. Foto: BoBo

Sklad razpolaga z zgolj 5.700 stanovanji
Direktor Stanovanjskega sklada RS-a Črtomir Remec je ob tem poudaril, da trenutno razpolagajo z nekaj več kot 5.700 najemnimi stanovanji po vsej Sloveniji, kar je bistveno premalo. "Imamo razpis za vse občine, imamo pa tudi lastne projekte. Trenutno začenjamo projekt 800 stanovanjskih enot, za katerega smo dobili posojilo banke sveta Evrope." Razpis za gradnjo 500 stanovanj bo objavljen še ta teden, je napovedal Remec. "Smo pa vmes bistveno pocenili projekt." Remec je ob tem poudaril, da je stanje na trgu kaotično in bi se moralo stanje tudi s spremembo javnega naročanja nekako urediti.

Med 800 stanovanj, ki jih bo gradil sklad, je 100 stanovanj namenjenih mladim. "Enote bodo razmeroma majhne, do 25 kvadratnih metrov s skupnimi prostori." Prav tako bodo podoben projekt izvajali tudi v Mariboru. "To je konkreten sveženj, ki bo prinesel nekaj Ljubljani in Mariboru."

Mladi vse teže pridejo do stanovanja

Prazni prostori in možnosti v obnavljanju
Profesor s Fakultete za arhitekturo Tadej Glažar je poudaril, da je z vidika gradnje več izzivov. Poudaril je zavzetje Tovarne Rog, ki je bil odgovor na pomanjkanje produkcijskih prostorov za mlade. "Takrat so naši študenti naredili analizo in ugotovili, da je ogromno praznih prostorov. To je velik izziv." Glažar zato meni, da bo delo arhitektov v prihodnosti usmerjeno predvsem v obnovo objektov. "Lahko tudi razmišljamo o novih stanovanjih ob energetski obnovi stavb. Recimo, če obnavljate streho, lahko razmišljate o dodatnem stanovanju." Glažar meni, da je ključna proaktivnost v novih situacijah.

Za brezplačno obnovo le en kandidat
V Ajdovščini so se zavedali problema praznih prostorov in so lastnike stanovanj z razpisom pozvali k temu, naj se ta dotrajana stanovanja obnovijo, v zameno pa bi stanovanje dali v podnajem za določeno obdobje. "Na ta razpis se je prijavil le en kandidat," je poudarila Nina Čargo in dodala, da morajo korak naprej narediti tudi lastniki nepremičnin. Poudarila je tudi, da je stanovanjska problematika reševanja za občine tudi najdražja in zato pričakujejo tudi pomoč države. Remec je ob tem dejal, da imajo občine dobre možnosti, saj so jim na voljo tudi posojila z izjemno nizko obrestno mero. Fortuna pa je opozorila tudi na to, da veliko mladih na podeželju želi graditi svoje hiše, a so postopki pridobivanja dovoljenj izjemno dolgi.

Glažar je poudaril, da je bila vera v trg ob prehodu v kapitalizem nekoliko naivna. Posledično se je po prehodu v kapitalizem v Ljubljani zgradilo zgolj šest stolpnic. Foto: BoBo
Glažar je poudaril, da je bila vera v trg ob prehodu v kapitalizem nekoliko naivna. Posledično se je po prehodu v kapitalizem v Ljubljani zgradilo zgolj šest stolpnic. Foto: BoBo

Po prehodu v kapitalizem namesto 120 le šest stolpnic
Prijon je poudaril, da je pri neprofitnih stanovanjih za mlade dodatna težava tudi v tem, da konkurirajo socialno problematičnim strukturam. "Te obstajajo v vsaki družbi, zato je to težavo treba reševati pri mladih. Če tega ne naredimo so stroški družbe prehudi. Če nimaš stanovanja, se mladi izseljujejo in se ne odločajo za otroke." Prijon je ob tem tudi pritrdil stališču, da so postopki za gradnjo predolgi, so se pa razbremenili.

Glažar je ob tem poudaril, da se novogradnje usmerjajo predvsem v gradnjo razkošnih in velikih stanovanj, saj se trg usmerja na bogatejše. "To ni dober obet za mlade." Prav tako pa je poudaril, da stanovanjski sklad še vedno posreduje stanovanja, ki so bila večinoma zgrajena v obdobju nekdanjega SFRJ-ja. "V Ljubljani je bilo v času socializma zgrajenih 120 stolpnic, v kapitalizmu pa, če izvzamemo BTC, pa se jih je zgradilo le šest. Predolgo smo razmišljali o tem, da bo trg uredil vse, in zdaj občutimo posledice."

AirBNB je povzročil spremembe tudi v življenju v starih mestnih jedrih. Foto: Reuters
AirBNB je povzročil spremembe tudi v življenju v starih mestnih jedrih. Foto: Reuters

Nelojalni deležnik na trgu: AirBNB
Prijon je poudaril tudi, da je na trgu veliko nezaupanja. "Veliko starejših je strah pred oddajanjem drugim, saj se bojijo, da ne bodo kos nekorektnemu najemniku." Prijon poudarja, da so zato ključnega pomena projekti, ki bodo ljudem vzpostavili zaupanje. Dodatno se mu pa zdi neuravnoteženo, da se AirBNB obdavčuje po nižji stopnji kot oddajanje v najem.

"Je pa ob tem treba povedati, da AirBNB po naši zakonodaji sploh ni mogoč. Če bi šlo za brezplačno menjavo stanovanj, bi bilo še sprejemljivo, a ker gre za tržno dejavnost, potem po teh predpisih ni bistvene razlike med nekom, ki ima manjši hotel, in nekom, ki oddaja sobe. V takem primeru bi bila potrebna tudi sprememba namembnosti," je še izpostavil Prijon in dodal, da bi morala država sprejeti določeno regulacijo, saj je trenutno stara Ljubljana namenjena samo še temu. "V Italiji na nekaterih koncih provizorično še obešajo perilo na okna, da bi bilo videti, da nekdo tam živi, čeprav so tam samo še turisti."

Na vprašanje o omejitvah pri delovanju sklada je Remec odgovoril, da je pri nas ključna težava, da smo ob osamosvojitvi razprodali za drobiž stanovanjski trg. "Skupaj s posojili zdaj lahko nekaj gradimo, a če hočemo priti do Dunaja, bi morali politiko spremeniti. Ključna težava pri nas je tudi načrtno zaviranje gradnje stanovanj zaradi špekulacij z zemljišči." Remec pričakuje, da bo vlada z DUTB-ja zdaj prenesla del zemljišč.

Aleš Prijon je napovedal tudi nov nepremičninski davek, okoli katerega pa pričakuje vročo debato. Foto: BoBo
Aleš Prijon je napovedal tudi nov nepremičninski davek, okoli katerega pa pričakuje vročo debato. Foto: BoBo

Napoveduje se tudi davek na nepremičnine
Na vprašanje o nepremičninskem davku za nepremičnine, katerih nisi rezident, Prijon odgovarja, da je to tudi tema, s katero se bodo ukvarjali. "Če nepremičnina ni obdavčena, potem se zgodi, da te nepremičnine ne krožijo. Zato je obdavčitev nepremičnin ključen vzvod pri spodbujanju lastnikov k racionalnemu obnašanju." Ob tem dodaja, da je tudi veliko nepremičnin, ki so neprimerne za bivanje in na lokacijah, kjer ni povpraševanja. "Take nepremičnine bi morale biti manj obdavčene, je pa res, da ti modeli še niso dogovorjeni." Poudaril je, da so bile pri prejšnjem nepremičninskem davku bolj obremenjene nerezidentske nepremičnine, a je ustavno sodišče to odločbo razveljavilo, "saj je zavzelo stališče, da lahko lastnik dela s stanovanjem, kar hoče". Zato v prihodnje ne gre računati na tovrstno obdavčitev, kot jo poznajo, denimo, v Italiji. Napovedal pa je, da bo šlo za davek na premoženje, pri čemer je pričakovana vroča javna razprava, "in tu se morajo mladi aktivirati, da sooblikujejo to, ali bo v tej debati zmagala neoliberalna struja ali socialna struja ali pa bomo našli neko vmesno dobro rešitev."

A nov nepremičninski davek se je nedavno še nekoliko bolj zamaknil, saj se množično vrednotenje nepremičnin, ki bo osnova za davek, zamika za šest mesecev, poroča Radio Slovenija. Lastniki bodo potrdila o ocenjeni tržni vrednosti dobili aprila prihodnje leto in ne avgusta letos, kot je bilo prvotno predvideno. Uradni razlog preložitve je več časa za poenotenje stroke o vrednotenju posebnih nepremičnin, na primer hotelov, pa tudi urejanje podatkov. To pomeni, da bodo stari modeli vrednotenja veljali do aprila, redni uporabniki so centri za socialno delo pri uveljavljanju pravic posameznikov. Nove izračune bodo lastniki prejeli torej aprila prihodnje leto, bodo pa z novimi ocenami seznanjeni prek spleta že od septembra. Na ministrstvu za finance so ob tem dodali, da si prizadevajo za uveljavitev davka na nepremičnine, vendar so urejene evidence prvi pogoj zanj.