Policija je naredila zapisnik in oglobila 67-letnega storilca, ki je bil alkoholiziran, veterinarska inšpekcija pa je bila o dogodku obveščena šele naslednji dan (fotografija je simbolična). Foto: Pixabay
Policija je naredila zapisnik in oglobila 67-letnega storilca, ki je bil alkoholiziran, veterinarska inšpekcija pa je bila o dogodku obveščena šele naslednji dan (fotografija je simbolična). Foto: Pixabay

Koprski policisti so v ponedeljek obravnavali 67-letnega moškega, ki je z Markovca proti Semedeli z mopedom peljal psa na sprehod, pri tem pa je imel psa privezanega na moped. Med vožnjo se je pes zgrudil in poginil. Ko je moški to opazil, se je zapeljal do smetnjaka za biološke odpadke, kjer je psa odvrgel in se odpeljal stran.

"Sem enako zgrožen, kot ste zgroženi vi," je v soboto v videoposnetku, objavljenem na družbenem omrežju Facebook, dejal premier Robert Golob, na katerega so se z opozorili na dogodek obrnili številne državljanke in državljani. "Zahteval sem, tako od ministrstva za kmetijstvo, ministrstva za notranje zadeve kot ministrstva za pravosodje, da pripravijo poročila. Zdi se mi, da mora država v takih primerih znati ustrezno ukrepati," je poudaril Golob.

Golob zahteval pripravo poročil o trpinčenju psičke v Kopru

Spremembo zakonodaje podprlo že več kot 11 tisoč ljudi

Na dogodek so se odzvali tudi v stranki SD, v kateri so v petek na svoji spletni strani začeli zbirati podpise za dopolnitev kazenskega zakonika na način, da bi bilo nepotrebno trpinčenje in smrt živali opredeljeno kot kaznivo dejanje. V le treh dneh je peticijo podpisalo več kot 11 tisoč ljudi.

Avtorica peticije in tudi prva podpisana pod njo, poslanka SD-ja Meira Hot, podporo razume kot izraz jasne namere ljudi, da je dovolj sprenevedanja o tem, da je področje zaščite živali zadostno urejeno. Do pozitivnih premikov na tem področju po njenem mnenju prihaja ravno zaradi vse glasnejših pozivov družbe.

Nastanka peticije Meira Hot v prvi vrsti zato ne razume kot politično dejanje, temveč nadaljevanje jasnih pozivov družbe, da so spremembe na tem področju potrebne. Prav družbi gre v "prvi vrsti zahvala, da tudi večji del politike razume nujnost sprejetja boljših zakonodajnih aktov s področja zaščite živali in jih resneje, kot bi jih sicer, obravnava v sklopu svojih pooblastil," je dodala.

Sorodna novica Z mopedom vlekel mrtvega psa

Novelo bodo na ministrstvu začeli pripravljati jeseni

Na ministrstvu za pravosodje, ki ga sicer vodi ministrica iz kvote SD-ja Dominika Švarc Pipan, so potrdili, da so s pobudo seznanjeni in da kaže na močan odziv družbe glede zaščite živali.

Obstoječa zakonodaja na tem področju delno naslavlja omenjeno problematiko, vendar v njej niso zajeta ravnanja, storjena iz (hude) malomarnosti, so ocenili. Zato bo treba ta vprašanja ustrezno opredeliti v noveli kazenskega zakonika, ki ga bodo na ministrstvu začeli pripravljati predvidoma jeseni.

V oblikovanje normativne ureditve bo ministrstvo vključilo relevantne deležnike, zato da se to področje uredi tudi skozi splošna načela prava, ki izhajajo iz vrednot, etike in morale, so dodali.

Storilec je stari znanec koprskih organizacij za varstvo živali

Za Televizijo Slovenija je spregovoril tudi očividec šokantnega dogodka. "Prinesel sem smeti do zabojnikov, pogledam, in vidim, da gre nekdo z motorjem po cesti in da nekaj vleče za seboj. Nisem vedel, kaj je, šele ko je ustavil, sem videl, da ima zvezanega psa, zdel se mi je mrtev," je povedal moški, ki je dejanje takoj prijavil policiji.

Policija je naredila zapisnik in oglobila 67-letnega storilca, ki je bil alkoholiziran, veterinarska inšpekcija pa je bila o dogodku obveščena šele naslednji dan, ko je higienik po naročilu policije mrtvega psa že odpeljal. Z Uprave za varno hrani in veterino so sporočili, da tako postopka v zvezi s poginom ne vodijo.

Storilec je sicer stari znanec koprskih organizacij za varstvo živali. "V zadnjih šestih letih se je tam po pričevanju ljudi zvrstilo pet ali šest psov in nihče ni dosegel neke normalne, vsaj povprečne pasje starosti," je povedala predsednica Obalnega društva proti mučenju živali Andreja Bogataj.

Pričevanje očividca: "Psa je vrgel v smeti in šel"

Obdukcija kadavra ni bila zahtevana

Kot je za Televizijo Slovenija poročala novinarka Sara Maksimovič, vprašanje, zakaj policija veterinarske inšpekcije ni obvestila takoj, ostaja odprto. S policije so sporočili samo, da po posvetu z državnim tožilstvom dogodka niso obravnavali kot kaznivo dejanje.

Ob tem tudi na kadavru ni bila opravljena obdukcija. "Obdukcija kadavra ni bila zahtevana, ker ni bilo podano mnenje organov, da želijo obdukcijo. Obdukcija se vedno naredi, ko obstaja sum, da je bila žival podvržena mučenju," je ob tem opozoril veterinar Mitja Dodič.

Po informacijah Televizije Slovenija naj bi pristojni sprožili notranji nadzor nad postopkom policije in tožilstva.