Ljubljančane v zadnjem času presenečajo položnice za leto dni stare prekrške. Foto: MMC RTV SLO
Ljubljančane v zadnjem času presenečajo položnice za leto dni stare prekrške. Foto: MMC RTV SLO

"Bil sem šokiran nad sistemom delovanja! Če bi bil za prekršek kaznovan takoj, ga absolutno ne bi več ponovil," je za Dnevnik svojo izkušnjo opisal Ljubljančan, ki je prejel položnico mestnega redarstva.
Njega so namreč lani v dveh dneh z radarjem ujeli kar trikrat in vsakič je prekoračil hitrost za več kot 30 kilometrov na uro. To ga bo očitno stalo 3.000 evrov in 27 kazenskih točk.

Mestni redarji so lani začeli meriti hitrost vožnje, kazni za ugotovljene prekrške pa dolgo niso mogli izdati zaradi pomanjkljive programske opreme, piše časopis. Zato so 26.000 obvestil o takratnih prekrških kršilcem začeli pošiljati šele pred nekaj meseci.
Nedopustno ravnanje občine
Da takšno ravnanje nima nobene preventivne prednosti, je prepričan Ljubo Bavcon s katedre za kazensko pravo na ljubljanski pravni fakulteti. Po njegovem mnenju gre za birokratsko in nesmiselno kaznovanje, brez stika z uradno osebo in ne da bi prekrškarja sploh kdo ustavil.
Dodaja, da bi bilo zaradi takšnih določb mogoče sprožiti tudi ustavni spor, ravnanje občine pa se mu zdi povsem nedopustno.

Da gre v bistvu za zelo brutalne kazni, za katere večina sploh ni vedela, meni tudi Dragan Petrovec z inštituta za kriminologijo. "Tukaj gre bolj kot za neko smiselno kriminalitetno politiko najbrž res za polnjenje proračuna," pravi Petrovec.

MOL: Kar naj plačajo
Na ljubljanski občini (MOL) po drugi strani v takšnem ravnanju ne vidijo nič spornega. "Žalostno je, da se vozniki samoomejujejo zgolj zaradi možnosti kaznovanja, ne pa tudi zaradi varnosti cestnega prometa," pravijo v kabinetu ljubljanskega župana Zorana Jankovića in dodajajo, da gre za povsem zakonite postopke.

Na žalost voznikov bodo ljubljanska sodišča kazen odvzema vozniškega dovoljenja v primerih, kjer bodo izpolnjeni zakonski pogoji, kljub vsem izrekali, so sporočili z ljubljanskega okrajnega sodišča.
Svetla točka je, da bodo sodniki upoštevali vse olajševalne in oteževalne okoliščine. A časovna oddaljenost dogodka, če je redarstvo upoštevalo zakonsko določene roke, na sodno obravnavo ne vpliva, še dodajajo.