Vsako žensko na eno rojstvo oplodijo do štirikrat. Foto: RTV SLO
Vsako žensko na eno rojstvo oplodijo do štirikrat. Foto: RTV SLO
V Sloveniji pomoč zaradi težav z zanositvijo vsako leto poišče 1.000 novih parov. Foto: epa

V zadnjem času se v medijih pojavljajo očitki o zelo dolgih čakalnih dobah za postopke oploditve z biomedicinsko pomočjo. Dorian Marušič, sekretar na ministrstvu za zdravje, je povedal, da je v Sloveniji neploden vsak sedmi par, zato so ti očitki relativni. Za umetne oploditve je zdravstvena blagajna lani namenila 3,5 milijona evrov. Vsako žensko pa na eno rojstvo oplodijo do štirikrat.

Lani naj bi v treh centrih - v Mariboru, Postojni in Ljubljani - opravili skupno 2.021 oploditev. Marušič na očitke odgovarja tudi z dejstvom, da so pred kratkim izenačili plačila za opravljene posege v vseh treh centrih, ki jih omogočajo. Prav tako si prizadevajo tudi za vzpostavitev enotne čakalne liste, kar bi po mnenju Marušiča lahko rešilo marsikateri problem.

Na drugi strani pa si na Goriškem že šest let prizadevajo za oblikovanje novega centra za OBMP, ki bi čakalni vrste močno skrajšal, pa jim ministrstvo, kljub izpolnjenim formalnim pogojem in podpori strokovnjakov, noče prižgati zelene luči. Na ministrstvu za zdravje so namreč prepričani, da Slovenija novega centra ne potrebuje.

Strokovni kolegij za ginekologijo si že nekaj časa prizadeva, da bi bila bolnica upravičena do šestih in ne le štirih ciklusov OBMP-ja, pri katerih bi prenašali le po enega in ne več dva zarodka. Kljub povečanju stroškov za postopke OBMP-ja bi to, zaradi manjših možnosti zapletov, prineslo prihranek.