V skoraj vsakem večjem mestu boste našli kakšno dejavnost za otroke. Foto: MMC RTV SLO
V skoraj vsakem večjem mestu boste našli kakšno dejavnost za otroke. Foto: MMC RTV SLO
Struceva: Povečanje števila prosilcev za humanitarni prispevek

Članice Zveze prijateljev mladine Slovenije upravljajo s 16 letovišči na morju in v gorah, kjer med poletnimi počitnicami lahko letujejo osnovnošolski otroci. Kot je v spletni klepetalnici MMC-ja povedala generalna sekretarka ZPMS-ja Majda Struc, se morate, če želite poslati otroka na morje ali na gorski zrak, obrniti na najbližjo območno zvezo. Večina zmogljivosti je v juliju sicer že zasedenih, a bi se najverjetneje še našlo kakšno mesto, saj se kdaj zgodi tudi odpoved v zadnjem hipu, za avgust pa je še nekaj prostih mest.

Zveza prijateljev mladine Slovenije je tudi dobrodelna ustanova. Več o humanitarnem prispevku, ki ga podeljuje, si lahko poslušate v videointervjuju.

Če se sami ne znajdete, svetuje, da se obrnete na Zvezo prijateljev mladine Slovenije, kjer vas bodo napotili na pravi naslov. Letovanje stane okoli 300 evrov za otroka za deset dni.

Počitnice edini čas, ko otrok lahko počne, kar ga veseli
Poleg letovanj ZPM-ji organizirajo tudi številne poletne delavnice v skoraj vseh večjih krajih po Sloveniji. Vse je težko našteti, je pa njihova rdeča nit evropsko leto inovativnosti in ustvarjalnosti. Poleg delavnic so društva pripravila tudi krajše ali daljše izlete, spoznavanje okolice, lutkovne in druge predstave. Stručeva sicer svetuje, da počitniške dejavnosti načrtujete skupaj z otrokom, saj so počitnice edini čas v letu, ko otrok lahko počne, kar ga veseli.

ZPMS prek projekta Pomežik soncu na letovanja pošilja tudi otroke iz socialno ogroženih družin. To storijo na predlog šolske svetovalne službe, centra za socialno delo ali na predlog ZPMS-jevih sodelavcev na terenu; vendar pa mora imeti v vsakem primeru urejeno dokumentacijo, ki dokazuje, da je družina res v socialni stiski - najpogosteje je to mnenje centra za socialno delo, je pojasnila Stručeva.

Pod okriljem Zveze prijateljev mladine Slovenije deluje tudi Bralna značka. Stručeva je pojasnila, da med otroki zanimanje za branje ne upada,želijo pa si k branju spodbuditi tudi predšolske otroke, kjer zanimanje izjemno raste. Vsak danes med širokim naborom knjig najde tisti, ki ga zanima, dobro pa je bil sprejet tudi projekt podarjanja knjig prvošolčkom, ki pa ga lahko izvedejo le, če dobijo sponzorja, ki financira izdajo knjige.

Struceva: Povečanje števila prosilcev za humanitarni prispevek