"Imeli smo dve možnosti, da v strankah preverimo, ali začnemo priprave na predčasne volitve ali pa vztrajamo pri delu kot vlada štirih strank. Odločili smo se za slednje," so po koalicijskem vrhu na Brdu ta teden zatrjevali koalicijski partnerji, SDS, SMC, Nova Slovenija in DeSUS.
Rekonstrukcija vlade ni predvidena, ministra ostajata tudi Tomaž Gantar in Zdravko Počivalšek. V SMC-ju so sicer potrdili preigravanje možnosti, da predsednik stranke ministrski položaj zamenja za poslanskega, s čimer bi Gregor Židan, ki se je prav ta teden pridružil Socialnim demokratom, moral parlament zapustiti. Kdo komu jemlje poslance, kaj pomeni izjava, da gre za koruptiven prestop, kakšna je vloga SMC-ja v vladi?

Gost Tanje Gobec v Političnem je bil gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Foto: TV Slovenija
Foto: TV Slovenija

Kaj je pretehtalo? Kaj vas je prepričalo, da niste odstopili kot minister in se vrnili v poslanske klopi?

Glejte, prestopi v strankah so normalna zadeva, tudi iz teh dveh naših prestopov v zadnjem času ne smemo delati neke posebne zgodbe. Mi ostajamo zavezani koalicijski zgodbi, treba je upoštevati, da smo po dveh mesecih šele prišli v situacijo, ko začnemo v ponedeljek delati v normalnem ritmu. Verjamem, da se bo šele zdaj pokazalo, kako bomo uresničevali koalicijsko pogodbo.

Sorodna novica SMC zapustil tudi poslanec Gregor Židan

Zavedam se, kaj pomeni biti minister. Želim vse zadeve, ki so moja naloga, realizirati. Seveda pa so vsa vrata odprta.

Politika ne sme biti polje korupcije, ste dejali. Mislite, da je SD plačal za sedež?

Tega ne morem komentirati. Povedal sem, kaj se je zgodilo pred poslanci in ministri. Nisem povedal, kaj mislim, ampak sem povedal, kaj je kolega Židan izjavil. To so težke besede. So službe, ki bodo to preverile. Sam osebno se bom usmeril v delo stranke. Mi delamo na tem, da članstvo na terenu seznanjamo. Začeli smo v petek v Mariboru, moram povedati, da je po prvem sestanku lažje dihati, ker je energija med članstvom na terenu kljub vsemu pozitivna.

Koliko prestopov pa še pričakujete? Pravite, da veste, komu se je ponujal prestop.

Mi smo opravili v ponedeljek še en resen pogovor. Pričakujemo, da bomo kot ekipa delali dalje. Kar nekaj poslancev je povedalo, da so bili tarča, ampak so povedali, da ne bodo plen.

Kako je razmerje v koaliciji? Izgubili ste dva poslanca, porušilo se je razmerje z NSi-jem, imate samo enega poslanca več, a veliko večjo težo. NSi pravi, to bo treba pravičneje uravnotežiti. Kateri resor bi dali, če pride do tega?

Mi v tem trenutku razmišljamo, kako bi realizirali koalicijsko pogodbo, o tem se ne pogovarjamo. Smo še vedno druga najmočnejša koalicijska stranka. Na tem področju lahko rečem, da bomo naredili vse, da bo vsak izmed nas delo na svojem resorju vestno opravljal. Kakršna koli rekonstrukcija vlade je stvar, o kateri je treba vprašati predsednika vlade.

Kateri resor torej, če bo potrebno?

O tem se ne bomo "cenkali".

O nekaterih potezah vlade oz. največje vladne stranke, govorimo o depeši o medijih, pa potem neki dodatek ministra Logarja poročilu o pravosodju, kjer je umanjkal tudi kakšen komentar vaše ministrice Kozlovič. Vtis je, da je SMC precej tih v tej koalicijski vladi, da ga nič ne zmoti v primerjavi z drugima dvema strankama. Zakaj?

Mi najprej delamo. Vsi ministri, ki smo znotraj SMC-ja, smo imeli zelo, zelo aktivno vlogo v teh mesecih. Naši resorji so bili bolj izpostavljeni na teh kriznih področjih. Ukvarjamo se s stvarmi, ki so za državo zelo pomembne. O vseh teh (op. naštetih) stvareh smo dovolj jasno povedali svoje mnenje. Vsak ima pravico do svojega mnenja. Navsezadnje je bila ta depeša na dveh odborih umaknjena skozi jeziček na tehtnici poslancev SMC-ja, ne drugih.

Na drugi strani lahko rečem, še enkrat, da je izražanje zadev in mnenj pravica vsakogar. Tudi če imamo drugačno mnenje, to jasno izrazimo in zagovarjamo. Še to lahko povem, vedno smo bili konstruktiven član ali člen vlade: ko smo bili v večini v vladi Mira Cerarja, ko smo bili v tem obsegu v vladi Marjana Šarca kot zdaj. Verjamem, da bomo ob normalnem načinu dela vlade bolj pokazali stališča do zadev, za katere se zavzemamo.

Sorodna novica Gregor Židan zanika, da bi za prestop k SD-ju dobil denar ali nogometni položaj

Kakšno je vaše mnenje o tem, da bo koalicija vodila preiskovalno komisijo o nabavah zaščitne opreme in da bo član SMC-ja vodil tudi preiskavo koalicijske partnerice, gre za financiranje stranke in sume pranja denarja v NKMB-ju. Je to higienično?

Glede preiskovalnih komisij moram povedati, da smo v vladi ves čas delali, opozicija je pa govorila. Nihče jim ni branil, da predlagajo preiskovalno komisijo za preiskavo nabave zaščitne opreme. Delali smo transparentno, mi smo objavili podatke o tem, nihče ni odkril nobene afere, sami na ministrstvu smo objavili vse pogodbe, cene in vse relevantne podatke. Predlagali smo jo, v opoziciji so samo govorili. Eni delamo, drugi govorijo. Tudi to je dokaz za to, kaj bi bilo, če ne bi imeli tako operativne vlade v tako pomembnem trenutku, kot je bila epidemija novega koronavirusa. Tisto preiskovalno komisijo pa smo vodili prej in jo vodimo zdaj, ne vidim nobene težave.

Imate svojega favorita za ustavnega sodnika? Boste potrdili ime, ki ga podpira SDS?

Če povem odkrito, nimamo nikogar, ki bi nam bil tako blizu, da bi ga zagovarjali. Podprli bomo kandidata, ki bo na neki način sprejemljiv za vse štiri koalicijske stranke. Še najbolj bi si želeli, da bi bila primerna kandidatka, da na neki način kvote znotraj sodišča upoštevamo, sicer pa to ni najbolj ključna zahteva. Nimamo izrazitega favorita, se bomo pa potrudili, da skupaj s partnerji najdemo kandidata, ki bo izpolnjeval pogoje vseh štirih.

Predčasne volitve jeseni?

O predčasnih volitvah se ves čas špekulira, nanje smo bili pripravljeni že oktobra lani, tako materialno kot s kandidati. V tem trenutku razmišljamo, kako bomo uresničili svoj koalicijski program in program vlade. Če bodo volitve, se jih bomo udeležili, ampak naš prvi cilj je, da vodimo odgovorno politiko, ki bo Sloveniji omogočila, da revitalizira gospodarstvo po tej krizi.

Kako odgovarjate kritikom, da vavčer ne rešuje turizma? Da je turizem več kot samo hoteli.

Turizem je na tleh, povsod, ne samo v Sloveniji. Imeli smo več možnosti, pomagali smo že s prvim in drugim svežnjem. V tretjem svežnju pa, ker je turizem prvi doživel težave zaradi novega koronavirusa in se to tudi, ko se bo 1. junija na neki način začel nov zagon gospodarstva, ne bo spremenilo – ne bomo imeli gostov, tako kot jih tudi na letališčih ni bilo, ko smo jih odprli.

Imeli smo dve možnosti: ali damo subvencije turističnim delavcem in podjetjem ali jim omogočimo, da pridejo k njim gostje. Ali jim damo ribo ali ribiško palico, odločili smo se za zadnje.

Vloga SMC v koaliciji