Od nove vlade pričakujejo intenziven in vsebinski socialni dialog, pogajanja pa bi začeli že prihodnji mesec. Jakob Počivavšek Foto: BoBo
Od nove vlade pričakujejo intenziven in vsebinski socialni dialog, pogajanja pa bi začeli že prihodnji mesec. Jakob Počivavšek Foto: BoBo

Kot so zapisali v javnem pismu, ki so ga naslovili na prihodnjega mandatarja, odhajajoča vlada za seboj pušča zelo veliko nerešenih problemov v okviru sistema plač v javnem sektorju, številne neuresničene zaveze in nenaslovljene zahteve sindikatov javnega sektorja, ki so s tem povezane. Prav tako v zadnjem letu ni bilo socialnega dialoga z vlado in ministrstvom za javno upravo, so navedli pogajalski skupini pod vodstvom Jakoba Počivavška.

Od nove vlade pričakujejo, da bo glede temeljnih vprašanj sistema plač v javnem sektorju in uslužbenskega sistema dosledno spoštovala zaveze iz sporazuma o razreševanju stavkovnih zahtev in pridobila soglasje sindikatov ter plačala stavko v primeru kršitve. Pričakujejo tudi takojšen dogovor o uskladitvi vrednosti plačnih razredov najmanj v višini inflacije v letu 2021 in delom rasti produktivnosti ter dogovor o formuli avtomatičnega letnega usklajevanja vrednosti plačnih razredov, ki ne sme biti manjše od inflacije.

Na seznamu zahtev je tudi takojšen dogovor o načinu in dinamiki odprave uravnilovke na področju plač, izhajajoč iz delovnih mest, ki so v spodnji tretjini plačne lestvice, ponovno vzpostavitev plačnih razmerij, ki so bila porušena z enostranskimi potezami vlade ali s parcialnimi dogovori po posameznih področjih javnega sektorja in takojšnjo uskladitev premij dodatnega kolektivnega pokojninskega zavarovanja za javne uslužbence v višini, kot jo predvideva aneks h kolektivni pogodbi za negospodarske dejavnosti ter poračun premij za nazaj.

Pričakujejo tudi zagotovitev sredstev posrednim proračunskim uporabnikom za povišane stroške dela iz sporazuma o razreševanju stavkovnih zahtev in za Radiotelevizijo Slovenija. Pričakujejo še, da se v kolektivni pogodbi za negospodarske dejavnosti takoj določi višina nadomestila za uporabo lastnih sredstev pri delu na domu ter da se ob tem upošteva predlog sindikalne strani iz 24. decembra 2020.

V pogajalski skupini pozdravljajo napoved prihodnje koalicije v koalicijski pogodbi, da delovna mesta v plačni skupini J ne bodo več spregledana, odpravo anomalij plačnega sistema ter porušenih plačnih razmerij. Slednje je v koalicijski pogodbi sicer navedeno v poglavju o zdravstvu, vendar mora veljati za celoten javni sektor, so prepričani v pogajalski skupini.

"Koalicijska pogodba omenja tudi motivirano in odgovorno delo ter ustrezen karierni razvoj na področju javnega sektorja, kar v načelu sicer pozdravljamo, svarimo pa pred reciklažo že večkrat videnih predlogov sprememb sistema plač v javnem sektorju, ki so jih sindikatom predstavljale dosedanje vlade, in so bili za sindikalno stran nesprejemljivi in po našem prepričanju niso vodili k prej navedenim deklariranim ciljem," so zapisali.

V pogajalski skupini zahtevajo ohranitev enotnega sistema plač v javnem sektorju, rešitve za spremembe z nadgradnjo in izboljšavami pa je po njihovem mnenju treba iskati znotraj tega sistema. Pričakujejo, da se bodo pogajanja začela takoj po oblikovanju nove vlade oz. v mesecu juniju, ob čemer predlagajo, da bi prvo srečanje opravili že 13. ali 20. junija, so še sporočili iz ene od dveh pogajalskih skupin.