Podlubniki predstavljajo resno grožnjo za zdravje iglastih gozdov. Foto: BoBo
Podlubniki predstavljajo resno grožnjo za zdravje iglastih gozdov. Foto: BoBo

Visoke poletne temperature, ki jih merimo v času trenutnega vročinskega vala, vplivajo na povečano sposobnost širjenja podlubnikov, obenem pa skupaj s sušo zmanjšujejo naravno sposobnost dreves, da se ubranijo napada.

Odrasli hrošči smrekovih podlubnikov so ob ugodnih vremenskih razmerah sposobni preleteti tudi nekajkilometrske razdalje in se zavrtati v zdrava drevesa iglavcev ter tako povzročati alocirano škodo večjega obsega, so v sporočilu za javnost opozorili inšpektorji.

Lastnike dreves navadne smreke v urbanem okolju zato pozivajo k rednemu pregledovanju dreves. V primeru katerega koli znaka napada podlubnikov na smreki naj takoj izvedejo sanitarno sečnjo in zatiralne ukrepe, tako da se prepreči širjenje podlubnikov.
Ob tem poudarjajo, da je posek drevja v urbanem okolju še posebej zahtevno in nevarno opravilo, zato ga je treba zaupati usposobljenim in preverjenim izvajalcem.

Napad podlubnikov na navadno smreko se lahko med drugim prepozna po drobnih okroglih luknjicah na lubju ter spremembi barve iglic in njihovem množičnem odpadanju, so navedli na inšpektoratu. Pri napadenih smrekah se obenem pojavita cedenje smole po deblu ter črvina na lubju, koreninskem vratu in pritalnem rastju okoli debla napadenega drevesa.

Nadzor v urbanem okolju izvajajo gozdarski inšpektorji inšpekcije za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo. Lastnikom, pri katerih bo ugotovljeno, da imajo na svoji posesti s podlubniki napadena drevesa iglavcev, bo v inšpekcijskem postopku izdana odločba za posek napadenih dreves.

Podlubniki predstavljajo resno grožnjo za zdravje iglastih gozdov in posameznega drevesa, saj lahko hitro uničijo iglavce in povzročijo znatno gospodarsko škodo. Nepravočasen sanitarni posek in izvedba zatiralnih del omogoča širjenje podlubnikov in zato njihovo namnožitev. Že nekaj odraslih hroščev osmerozobega smrekovega lubadarja ali šesterozobega smrekovega lubadarja dodobra oslabi drevo in povzroči njegovo odmrtje, pojasnjujejo inšpektorji.