Člane odbora DZ-ja skrbi terminal v bližini slovenske meje. Foto: RTV SLO
Člane odbora DZ-ja skrbi terminal v bližini slovenske meje. Foto: RTV SLO
Tržaški zaliv
Sonega meni, da je tržaška rafinerija večja grožnja od načrtovanega terminala. Foto: RTV SLO

Odbor je zavrnil poslance LDS-a, ki so menili, da se je vlada odzvala premlačno, in vlado pozval, naj preuči vpliv plinskih terminalov na varnost v severnem delu Jadranskega morja. Predlog LDS-a, naj vlada od italijanske strani zahteva zamrznitev vseh postopkov v zvezi s terminalom, je odbor zavrnil.

Predstavnik zunanjega ministrstva je pojasnil, da se slovenska vlada sredine konference v Rimu, kjer bodo sporni projekti predstavljeni, ne bo udeležila. razlog je ta, da nanjo ni bila povabljena. Dodal je, da so pozivi k zamrznitvi celotnega postopka preuranjeni, saj se ta sploh še ni začel.

SD za srečanje ministrov
Socialni demokrati pa so že popoldan pozvali k zamrznitvi projekta plinski terminali ter predstavil pobudo za srečanje ministrov, pristojnih za energetiko iz Italije, Slovenije in Hrvaške.

Italijanski odgovor ni spravljiv
Italijanski predstavnik Lodovico Sonega, direktor direktorata za prostorsko načrtovanje, promet in prometno infrastrukturo pri pokrajinski vladi Furlanije - Julijske Krajine (FJK), je medtem izrazil presenečenje nad nasprotovanji v Sloveniji. Sam meni, da je rafinerija v Trstu stokrat večja grožnja od terminala.