Opozicijski poslanci vladi očitajo reinterpretacijo zgodovine. Foto: RTV SLO
Opozicijski poslanci vladi očitajo reinterpretacijo zgodovine. Foto: RTV SLO
Ljubljanska banka
Soglasna odločitev poslancev je preprečila morebitne hude posledice za postopke proti Ljubljanski banki. Foto: RTV SLO
Deskanje po spletu
Novela zakona omogoča sklenitev avtomobilskega zavarovanja prek spleta. Foto: EPA

Za zakon je glasovalo 45 poslancev, proti pa 17. Dopolnila LDS-a in SD-ja niso dosegla potrebne večine. Minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Drobnič je v razpravi pojasnil, da je zakon namenjen poenotenju vseh vojnih veteranov, tistih iz druge svetovne vojne in tistih iz vojne za Slovenijo. Zato je med drugim ukinjen poseben status zveze borcev NOV-ja. To je vzbudilo precejšnje nasprotovanje v opozicijskih vrstah, ki vladi očitajo, da skuša z zakonom na novo razložiti preteklost.

Soglasno za zakon o nasledstvu
Poslanci so soglasno sprejeli zakon o skladu za nasledstvo in visokem predstavniku za nasledstvo, ki udejanja odločbo ustavnega sodišča in ščiti interese Slovenije. Zakon, ki ga je 9. februarja predlagala vlada, ureja zamrznitev sodnih postopkov, povezanih z deviznimi hranilnimi vlogami Ljubljanske banke na območju nekdanje Jugoslavije, rešitev vprašanja vlog pa prelaga v nasledstveni sporazum vseh držav naslednic.

Zavrnitev bi povzročila nepopravljivo škodo

Če poslanci danes ne bi sprejeli predlaganega zakona, bi lahko stranke obnovile 110 pravdnih in izvršilnih postopkov, sproženih proti Ljubljanski banki in Novi Ljubljanski banki. To bi po mnenju finančnega ministra Andreja Bajuka lahko povzročilo nepopravljive posledice.

Novi zakon določa prekinitev teh postopkov do ureditve vprašanja o delitvi jamstva nekdanje Jugoslavije za devizne hranilne vloge v skladu z nasledstvenim sporazumom, torej s pogajanji vseh petih držav naslednic, in sicer pri banki za mednarodne poravnave.

Avtomobilsko zavarovanje prek spleta
Poslanci so potrdili tudi novelo zakona o obveznih zavarovanjih v prometu, ki zavarovalnicam omogoča sklepanje zavarovanja prek spleta.

Zavarovalnice bodo lahko vodile zbirke podatkov, iz katerih bo notranje ministrstvo za elektronske registracije in podaljševanja registracije motornih vozil prek spleta lahko pridobivalo podatke o sklenjenih zavarovanjih motornih vozil.

Da zadolžitvi Primorske univerze
Poslanci so sprejeli tudi zakon, s katerim bo država dala poroštvo za obveznosti Univerze na Primorskem za posojila, namenjena sofinanciranju razširitve in posodobitve prostorskih zmogljivosti. Poroštvo znaša 1,932 milijarde tolarjev.

DZ je sprejel tudi zakon o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih, zakon o mineralnih gnojilih in zakon o nadzoru strateškega blaga posebnega pomena za varnost in zdravje. Poslanci so potrdili tudi sklep o višini sredstev iz državnega proračuna, ki pripadajo posamezni politični stranki v letu 2006.