Partnerji v zdravstvu so se znova razšli brez konkretnih dogovorov. Foto: RTV SLO
Partnerji v zdravstvu so se znova razšli brez konkretnih dogovorov. Foto: RTV SLO
Dorijan Marušič, Državni sekretar na ministrstvu za zdravje
Marušič obljublja, da bodo do prihodnjega tedna pripravili konkreten izračun upravičencev. Foto: RTV SLO

Pogajalci pri vprašanju predloga, po katerem naj bi socialno najbolj ogroženim zavarovancem kritje za zdravstvene storitve v celoti zagotovili iz obveznega zavarovanja, niso uspeli zbližati stališč.

Ključno ostaja vprašanje kriterijev, pod katerimi bi bila določena skupina socialno ogroženih oproščena plačila za dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Nerešeno je tudi vprašanje, kje bi vlada dobila sredstva za takšna plačila.

Vlada opozarja, da v proračunu za takšna sredstva ni prostora, sindikati pa nasprotujejo prerazporejanju sredstev na račun zniževanja bolniških nadomestil.

Sindikati proti številu upravičencev
Predstavnik sindikatov Dušan Rebolj je pojasnil, da niso zadovoljni z nepopolnimi vladnimi izračuni, saj naj bi bilo v krog upravičencev za oprostitev plačila vključenih preveč ljudi.

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Dorjan Marušič je dejal, da bodo na ministrstvu konkreten predlog pripravili do prihodnjega tedna, ko se bodo pogajanja nadaljevala.

Marušič meni, da izkazuje novela zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju določene obveznosti in prihranke. Te naj bi dobili na račun zmanjševanja deleža pri nadomestilih za bolniške odsotnosti in spremenjenega načina obračunavanja prispevka pri določenih skupinah.

Pogajalci so se na tokratnih pogajanjih dotaknili tudi naslednjega sklopa problematike, ki vključuje opredelitve bolniških nadomestil. Tudi na tem področju so si pogajalci vsaksebi.