Pogodbeniki zahtevajo ureditev razmer. Foto: MMC RTV SLO
Pogodbeniki zahtevajo ureditev razmer. Foto: MMC RTV SLO

"Pogodbeniki in zaposleni enakovredno ustvarjamo programe javne službe v kulturi in informiranju. Pravno, ekonomsko in socialno degradirani ustvarjalci programov ne moremo kakovostno opravljati dela po nalogah in vlogi, ki ji je zavezana neodvisna in samostojna javna radiotelevizija po zakonodaji.
Zato zahtevamo dostojno plačilo in pogodbeno varnost, ki bo primerna vlogi javne službe v demokratični družbi. Nasprotujemo logiki izvršenih dejstev finančnih in programskih načrtov javne službe za leto 2013 in zahtevamo, da naš glas in interes upoštevajo pri njihovem oblikovanju."

Zahtevajo avtonomijo in stalno zaposlitev
Od vodstva RTV-ja zahtevajo dogovor o zaposlovanju pogodbenih sodelavcev, spoštovanje delovne in medijske zakonodaje, enako plačilo za enako delo, jasne normative upravljanja človeških virov za uzakonjene programske naloge ter nasprotujejo "logiki načrtovanja, ki se nerazumno prilagaja finančnim omejitvam" in "zahtevajo pristop, ki spoštuje uzakonjeno vlogo javne službe na področju informiranja in kulture".

Prav tako vse predstavnike civilnodružbenih organizacij in člane programskega sveta zavoda pozivajo, naj si dejavno prizadevajo za omejitev poseganja politike v avtonomijo RTV-ja ter zaščitijo uredniško, finančno in upravno avtonomijo zavoda. V nasprotnem primeru razmišljajo tudi o uporabi pravnih sredstev.