Zbrane na spominski slovesnosti je nagovoril notranji minister Boštjan Poklukar. Foto: Ministrstvo za notranje zadeve/X
Zbrane na spominski slovesnosti je nagovoril notranji minister Boštjan Poklukar. Foto: Ministrstvo za notranje zadeve/X

Letos je vrh Triglava v okviru že 38. spominskega pohoda borcev, članov veteranskih organizacij in častnikov osvojilo 276 pohodnikov, je za Radio Slovenija poročala novinarka Aljana Jocif. Najvzdržljivejši so na pohod krenili iz Ankarana, s Kuma, iz Cerja, z Nanosa in iz Radovljice, najbolj številčni pa so bili pohodniki s Pokljuke.

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar se je na sklepni slovesnosti, ki se je je na Rudnem polju na Pokljuki udeležilo okoli 500 ljudi, spomnil dveh zgodovinskih dogodkov – razvitja zastave na vrhu Triglava v letih 1944 in 1991. Na spominski slovesnosti sta bila navzoča tudi udeleženka partizanske patrulje iz leta 1944, 99-letna Vlasta Vidic, in gorski reševalec Janez Brojan, ki je z drugimi gorskimi reševalci zastavo razvil na vrhu Triglava leta 1991.

Sorodna novica Koalicija vložila novelo, ki prepoveduje poveličevanje nacizma in fašizma

Poklukar je sicer v nagovoru zbranim poudaril, da je bil prav Triglav v preteklosti pogost navdih. "Kot narod smo lahko odkrito ponosni na velikane Slovenstva, ki so nam skozi stoletja, korak za korakom, upor za uporom, besedo za besedo omogočili življenje v svobodi in miru demokratičnega sveta," je dejal.

Ob tem je zbranim na Rudnem polju zagotovil: "Zelo jasno in zelo naglas povem, da raznih vard, vaških straž in neonacističnih skupin ne bomo dovolili." Minister Poklukar je sicer že sredi junija v okviru odgovora na poslansko vprašanje v DZ-ju dejal, da policija potrebuje čvrstejša orodja za pregon javnega spodbujanja sovraštva, za to pa bodo potrebne spremembe kazenskega zakonika in prekrškovne zakonodaje.

Koalicijske poslanske skupine bodo predlog novele zakona o varstvu javnega reda in miru, ki prepoveduje poveličevanja nacizma in fašizma, v parlamentarni postopek vložile v četrtek. V Sloveniji namreč to po trenutni zakonodaji ni izrecno prepovedano.