Dogovorili so se, da se septembra sestane medresorska delovna skupina za obravnavo romske problematike. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Dogovorili so se, da se septembra sestane medresorska delovna skupina za obravnavo romske problematike. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar se je udeležil sestanka na povabilo župana občine Škocjan Jožeta Kaplerja. V zadnjih tednih so v občini zaznali več primerov kaznivih dejanj, zato je Poklukar zagotovil okrepitev policijske aktivnosti na tem območju poleti, enako pa bodo nadaljevali tudi jeseni, saj so ljudje nekoliko zaskrbljeni za lastno varnost, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Čeprav romska problematika ni tematika, ki se da rešiti čez noč, verjamem, da bomo skupaj in v dialogu treh – lokalne skupnosti, države in romske populacije – rešili te težave.

Minister Poklukar

"Jasno sem povedal županu in občinskim svetnikom, da morajo občani kazniva dejanja ter vse sumljiva in odklonska ravnanja prijavljati policiji, saj ta le tako lahko učinkovito izpelje preiskavo dejanj," je dejal Poklukar, ob tem pa zagotovil, da je policija vselej odzivna in profesionalna.

Ob tem so se dogovorili, da se v Škocjanu septembra sestane medresorska delovna skupina za obravnavo romske problematike, ki bo predstavnikom občine in zainteresiranim občanom odgovarjala na vprašanja in sprejemala različne pobude, sporoča ministrstvo za notranje zadeve.

Minister je obžaloval, da na sestanek kljub vabilu ni bilo romskega predstavnika iz Dobruške vasi, in izrazil upanje, da bo naslednjič skupaj z njimi pomagal poiskati rešitve za težave, ki jih opažajo. Med njimi so tudi kazniva dejanja, za katera naj bi bili krivi posamezni pripadniki romske skupnosti. "Verjamem, da bodo kazniva dejanja, ki so se zgodila tukaj, preiskana in bodo dobila svoj epilog na sodišču," je dodal notranji minister.

Župan: Nasilje nima mesta pri nas

Sestanek med predstavniki države, lokalnih oblasti in prebivalstva. Foto: MNZ
Sestanek med predstavniki države, lokalnih oblasti in prebivalstva. Foto: MNZ

Po besedah župana Kaplerja so predstavnikom države skušali prikazati aktualno stanje duha v občini, ki je tudi posledica zadnjega obdobja. "Vsi se strinjamo, da nasilje nima mesta pri nas, kot tudi ne v Sloveniji nasploh, zato je tu potrebna ničelna toleranca," je bil jasen škocjanski župan.

Naš poziv je bil naslovljen predvsem na vlado in odgovorno ministrstvo, da začnejo ukrepati sistemsko in da se stvari premaknejo na boljše. Ker ljudje so obupani.

Občinski svetnik Janez Lekše, Radio Slovenija

Država je po besedah župana zagotovila večjo prisotnost policije, kar se je v zadnjem času že pokazalo za koristno, prav tako tudi on pričakuje, da bodo storilci kaznivih dejanj na sodiščih dočakali kazen, kar bo tudi sporočilo drugim morebitnim kršilcem zakonov, poroča STA.

Pričanja lokalnih prebivalcev

Prebivalci Škocjana se ne počutijo varne, saj tolpe mladih Romov ustrahujejo ljudi, je za Radio Slovenija povedal Anton Bobič. "Mi imamo trgovino. Vsak drugi dan trgovko spljuvajo v obraz. Mulci pridejo v nakup, a nimajo denarja. Pove jim, da ne morejo vzeti nič. Pljune ji v obraz in gre ven. In pride čez deset minut nazaj."

Krajane najbolj bolijo ponavljajoča se kazniva dejanja enih in istih posameznikov. "On lahko počne, kar hoče. Potem smo pa mi drugorazredni državljani. Oni so prvorazredni," je dodal Bobič.

Veliko ali pa večino vseh teh neljubih dogodkov povzročijo mladoletni.

Jože Kapler, župan Občine Škocjan, za TV Slovenija

Predstavnika teh naselij pred kamero TV Slovenija nista želela, je poročala novinarka Enisa Brizani. Pravita pa, da sta težavni dve družini.

"Veliko je takih Romov, ki si želijo, da se stvari uredijo. Tudi predlagali so določene stvari," pa je dodal predstavnik vaščanov Janez Lekše.

Obisk tudi v Metliki

Državna sekretarka Helga Dobrin pa je že dopoldne skupaj s predstavniki ministrstev za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, za pravosodje ter za vzgojo in izobraževanje na povabilo županje Martine Legan Janžekovič obiskala Metliko, ki se spopada s podobnimi izzivi, poroča STA.

Kot je povedala županja, ima sobivanje z Romi v njihovi občini dolgo tradicijo, pred tremi ali štirimi desetletji je bilo to sodelovanje zgledno, zdaj pa se po njenih besedah pojavljajo nove generacije, v katerih so posamezniki, ki so vedno bolj predrzni in agresivni.

Kot je Helga Dobrin povedala po sestanku, so predstavili nekatere morebitne rešitve za izboljšanje stanja, še naprej pa nameravajo vse pristojne resorje spodbujati tudi k pripravi zakonodajnih sprememb, ki bi lahko prinesle sistemske rešitve.

Ob tem je dodala, da policija svoje delo opravlja in ga bo opravljala še naprej, tako da je varnost lokalnemu prebivalstvu zagotovljena. Tudi danes so se nekajkrat pojavljali pozivi k samoorganiziranju na tem področju. "To vsekakor odsvetujemo, saj se ljudje lahko tako spravijo v neugoden položaj in na koncu sami nosijo posledice," je posvarila in ljudi pozvala, naj zaupa policiji, ki po njenem dobro opravlja svoje delo.

Županja Martina Legan Janžekovič pa je poudarila, da je predvsem treba zagotoviti enakost pred zakonom vseh, ne glede na to, ali gre za pripadnika večinskega prebivalstva ali romske skupnosti.

Glede predlaganih rešitev je dejala, da gredo nekatere v smeri novih spodbud za obiskovanje šol, a se te v preteklosti po njenem niso izkazale kot dobra rešitev in tudi zdaj dvomi o njihovem uspehu, še poroča STA.

Občani Škocjana se ne počutijo varne