Boštjan Poklukar. Foto: BoBo
Boštjan Poklukar. Foto: BoBo

Ministra sta se na srečanju strinjala, da so ob operativnem sodelovanju policij dober način za izmenjavo znanj in izkušenj tudi različni projekti, študijski obiski, delavnice ter druge oblike skupnih usposabljanj, so sporočili s slovenskega notranjega ministrstva.

Za uspešno spopadanje z varnostnimi izzivi kot izrednega pomena izpostavljajo tudi tesno sodelovanje in izmenjavo informacij. Med drugim je že vzpostavljeno tekoče sodelovanje policij prek Nacionalnih centralnih uradov Mednarodne organizacije kriminalistične policije (Interpol) in nacionalne kontaktne točke na Evropskem policijskem uradu (Europol).

Želijo si učinkovitejšega preiskovanja organiziranega kriminala

Poklukar je v Tirani povedal, da si želijo tudi vzpostavitve sodelovanja z neposredno izmenjavo operativnih ugotovitev, kar bi pripomoglo k učinkovitejšemu preiskovanju organiziranega kriminala, še posebej tihotapljenja prebežnikov. Sodelovanje si želijo okrepiti tudi na področju izmenjave podatkov o potovanju športnih ekip in navijačev na mednarodne športne prireditve ter pri izmenjavi podatkov za obravnavanje prehitrih voznikov.

Ministra, ki sta se v uvodu strinjala, da sta Slovenija in Albanija prijateljski državi, sta tudi sodelovanje med ministrstvoma in policijama obeh držav ocenila kot dobro.

Na ministrstvu ob tem poudarjajo, da si Slovenija prizadeva za utrditev evropske perspektive držav Zahodnega Balkana, poglobitev sodelovanja med policijami Zahodnega Balkana v boju proti organiziranemu kriminalu in terorizmu ter prenos varnostnih standardov EU-ja na Zahodni Balkan. Poklukar je glede tega poudaril, da si Slovenija, ker se zaveda, "da smo lahko v iskanju rešitev uspešni le skupaj, s tvornim sodelovanjem in enotnim pristopom, po najboljših močeh prizadeva za vključevanje partnerjev Zahodnega Balkana".

Ministra sta se strinjala, da so tihotapske mreže v regiji izredno prilagodljive, zato je treba krepiti operativne aktivnosti vzdolž zahodnobalkanske migracijske poti. Po besedah Poklukarja bo poleg prenovljenega sporazuma Frontexa s Srbijo k temu pomembno prispeval tudi statusni sporazum med Frontexom in Bosno in Hercegovino. Zato je znova pozval k njegovi čimprejšnji sklenitvi, dodal pa, da sta v operativne aktivnosti Frontexa v Albaniji trenutno vključena dva slovenska policista.