Foto:
Foto:

Švicarske formule ni več, zdaj se pogovarjamo le še o slovenski formuli.

Karl Erjavec
Karla Erjavec
Karl Erjavec, predsednik DeSUS-a, je odločen, da bo DeSUS ob morebitni zamrznitvi pokojnin koalicijo zapustil. Foto: MMC RTV SLO
Dogovor o pokojninah menda v petek

"Švicarske formule ni več, zdaj se pogovarjamo le še o slovenski formuli," je po kolegiju pri premierju Borutu Pahorju, namenjenem pogovoru o proračunu za leto 2011 in 2012 oz. morebitni zamrznitvi pokojnin v prihodnjih dveh letih, pojasnil prvak DeSUS-a Karl Erjavec. Švicarska formula predvideva, da se pri usklajevanju pokojnin v 50 odstotkih upošteva rast plač, v 50 odstotkih pa spremembo cen življenjskih potrebščin.

Erjavec: Zelo velika verjetnost je, da dosežemo soglasje
"Zelo velika verjetnost je, da dosežemo soglasje," je zato optimistično dejal prvi mož stranke upokojencev. DeSUS-ovo negativno stališče do predloga usklajevanja pokojnin po omenjeni švicarski formuli je namreč že ves čas močno odklonilno. Erjavec je, denimo, že maja opozarjal, da v Sloveniji nimamo švicarskih pokojnin in plač ter da se država iz krize ne bo izkopala tako, da upokojence prikrajša za nekaj deset evrov.
Švicarska formula ni edini predlog, ki mu DeSUS tako vroče nasprotuje, saj je poslanska skupina DeSUS-a že v petek napovedala nasprotovanje proračunu za prihodnji dve leti, ki bi narekoval popolno zamrznitev pokojnin (poslanci stranke upokojencev so pripravljeni podpreti le polovično usklajevanje). Čeprav je poslanec DeSUS-a Anton Urh takrat dejal, da stranka koalicije v nobenem primeru ne bo zapustila, ker se njeni poslanci "znajo pregovarjati in sprejemati kompromise", Erjavec tega stališča ni delil, saj je pred današnjim srečanjem kolegom v koaliciji zažugal z izstopom.

Dogovor menda do petka
O tem, kakšen bo torej novi način usklajevanja pokojnin, se koalicijski vodje na kolegiju še niso dokončno dogovorili, saj naj bi kompromis sklenili do petka.

V Zaresu menijo, da so mogoče različne kombinacije ukrepov in da je glede na to, da je rok za vložitev državnega proračuna šele v oktobru, "smiselno porabiti kakšen dan ali teden več za usklajevanje". "Tako imenovana švicarska formula je zgolj eden od ukrepov, ki je povezan z drugimi dejavniki, kot je dvig starosti ob upokojitvi, mogoče pa so tudi drugačne formule valorizacije v razponih od upoštevanja rasti plač v 60 odstotkih in inflacije v 40 odstotkih, upoštevanja rasti plač v 70 odstotkih in inflacije v 30 odstotkih ..." so še pojasnili po sestanku.

SD: Narediti vse, da ne bo zahteve po referendumu
Tudi v SD-ju jih najbolj skrbi pridobivanje soglasja o pokojninski reformi - pa ne le strankarskega, temveč tudi sindikalnega. Le tako bi bila lahko namreč reforma uspešna in ne bi sprožila zahteve po referendumu, je prepričan Miran Potrč. SD se po njegovih besedah ne zavzema za zamrznitev pokojnin, se pa v stranki zavedajo, da je treba voditi politiko, ki bo zagotovila finančno vzdržnost blagajn.

Da podpirajo kompromisni predlog nove formule za usklajevanje pokojnin - t. i. slovenske formule, je potrdila prva dama LDS-a Katarina Kresal, ki je obenem poudarila, da bodo morali biti pri vprašanju morebitne zamrznitve pokojnin zelo previdni, saj kar 35 odstotkov upokojencev prejema pokojnino, ki ni višja od 400 evrov in bi se zato lahko ogrozilo njihov položaj.

Pogajanja socialnih partnerjev še brez rezultatov
Spomnimo še, da pogajanja socialnih partnerjev, ki se nadaljujejo v sredo, za zdaj glede pokojnin niso dala rezultatov. Pogajalci se še vedno razhajajo pri vprašanjih dolžine pokojninske dobe in obdobja za izračun pokojnine. Ti dve vprašanji sta za sindikate ključni.

Švicarske formule ni več, zdaj se pogovarjamo le še o slovenski formuli.

Karl Erjavec
Dogovor o pokojninah menda v petek