Minister Ivan Svetlik je dejal, da bo treba varčevati. Z zamrznitvijo pokojnin? Foto: MMC RTV SLO
Minister Ivan Svetlik je dejal, da bo treba varčevati. Z zamrznitvijo pokojnin? Foto: MMC RTV SLO
Jesen bo vroča tudi zaradi pokojninske reforme

Minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik je po seji Ekonomsko-socialnega sveta dejal, da glede pokojninske reforme nekatera pomembna vprašanja ostajajo odprta, med drugim pri dolžini pokojninske dobe, pri starosti za upokojitev, pri bonusih in malusih, pa tudi pri obdobju za odmero pokojninske osnove. "Če ne bomo dosegli sporazuma o tem, da uporabimo dovolj močne argumente za podaljševanje delovne aktivnosti in da spremenimo formulo usklajevanja pokojnin, potem si je nerealno prizadevati za ustavitev sedanjega padanja pokojnin pri novih upokojencih," je bil jasen minister.

Sindikati vztrajajo, da bi morala za polno pokojnino brez odbitkov zadostovati pokojninska doba 40 let za moške in 38 let za ženske, je pojasnil predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič. Vladni predlog pa je upokojitev za moške pri 65 in za ženske pri 63 letih. Brez odbitkov bi lahko polno pokojnino dosegli tudi mlajši, vendar bi morali imeti moški v tem primeru 43 let pokojninske dobe, ženske pa 41 let pokojninske dobe.

Jabolko spora tudi obračunsko obdobje
Razhajanja so tudi pri obračunskem obdobju za odmero pokojnine. Po predlogu vlade bi se to podaljšalo z zdajšnjih 18 na 34 let, medtem ko sindikati vztrajajo pri podaljšanju na 24 najugodnejših let.

Zamrznitev pokojnin? Odgovor prihodnji petek
Že med sestankom je Svetlik pojasnil, da trenutno potekajo intenzivna usklajevanja med resorji. O zamrznitvi pokojnin je dejal, da "bo treba varčevati". Odločitev o tem, ali bosta proračuna za prihodnji dve leti predvidevala zamrznitev pokojnin, bo znana prihodnji petek po delovnem posvetu vlade. Ministrski zbor bo namreč uskladil proračunske odhodke in njihovo razdelitev po politikah.

Že v četrtek je premier Borut Pahor pojasnil, da je v proračunu za leti 2011 in 2012 predvideno omejevanje javne porabe pri plačah, socialnih transferjih in pokojninah. V SD-ju so poudarili, da zamrznitev pokojnin ni realna možnost. Iz DeSUS-a so že sporočili, da v zamrznitev pokojnin ne bodo privolili.

Nad slamnata podjetja z zakonskimi dopolnitvami
Socialnim partnerjem je dopoldne uspelo doseči dogovor o vprašanju slamnatih podjetij in glede poklicnih pokojnin. Po besedah ministra Svetlika so se zavezali k oblikovanju posebne skupine in pripravi vladnega gradiva za dopolnitev novele zakona o delovnih razmerjih. Zavzeli so se tudi za ureditev vprašanja inšpekcijskega nadzora. Spodbudili bodo gospodarski in pravosodni resor, da poiščeta možnosti za prehod od "svobodnega k odgovornemu podjetništvu", je pojasnil.

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije so ob tem opozorili, da se problematika slamnatih podjetij navezuje tudi na druge zakone, ne le na zakon o delovnih razmerjih. S Semoličem se je strinjal tudi generalni sekretar Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije Igor Antauer.

Delavci ostali brez opravnin
Gre za primere zlorab zakona s prezaposlitvijo delavcev na slamnato hčerinsko podjetje, stečajem in likvidacijo podjetja ter odpuščanjem delavcev brez odpravnin. Med domnevnimi zlorabami so na seji odbora D-ja za gospodarstvo minuli teden izpostavili stečaj družbe Konstrukcija VG, hčerinskega podjetja SCT, in Knjigoveznice Koper, hčerinskega podjetja Dela Tiskarne.

Jesen bo vroča tudi zaradi pokojninske reforme