Vizjak je z izidi pogajanj za sedaj zadovoljen. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Vizjak je z izidi pogajanj za sedaj zadovoljen. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Žgajner Tavševa meni, da bo brez pokjnine ostalo 170.000 ljudi, Brščič pa pravi, da le želijo očistiti pokojninsko blagajno socialnih transferjev. Foto: BoBo

Minister za delo Andrej Vizjak je po seji izrazil veselje, da so "ključne elemente pokojninske reforme praktično soglasno sprejeli". "Res je, da je s socialnimi partnerji še nekaj odprtih vprašanj. A s sindikalno stranjo sta odprti le še dve ali tri," je dejal. Izrazil je prepričanost, da bodo v prihodnjih dneh tudi pri točkah, ki še niso usklajene, naredili pomemben korak naprej.

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je pojasnil, da sta še vedno odprti vprašanji odmernega odstotka in dodane dobe za študij. "Bilo pa je danes nekaj signalov, ki gredo v pravo smer," je menil. Pri slednjem je še zlasti izpostavil črtanje člena, ki je govoril o prenosu določenih pravic iz pokojninskega v druge zakone.

Za konfederacijo je zelo pomembno tudi vprašanje dodane dobe za študij. To je po zdajšnji zakonodaji mogoče uveljavljati, predlog reforme pa jo ukinja brez prehodnega obdobja, pravi Štrukelj. Tudi Zdenko Lorber iz konfederacije sindikatov Alternativa, ki si že več let prizadeva za ureditev poklicnega zavarovanja, je optimističen. Po razpravi na odboru in koalicijskih dopolnilih ima občutek, da bo problematiko mogoče urediti, je dejal.
Sporni člen začasno umaknjen iz obravnave
Proti koncu obravnave je odbor sicer sledil predlogu Vizjaka, da se sporni 408. člen, ki se nanaša na pokojnine, za katere niso bili vplačani prispevki, črta. "To vprašanje lahko rešimo kasneje," je dejal Vizjak. S črtanjem člena po njegovih besedah zapirajo še eno od vprašanj, ki s socialnimi partnerji niso usklajena.
Tudi opozicijski poslanci so izrazili veselje, da je vladna stran upoštevala njihove predloge. Po členu, ki je bil za opozicijo zelo sporen, bi namreč po njenem opozorilu nekatere skupine upokojencev zelo prizadeli.
Opozicijo skrbel poseg v obstoječe pravice
"Poseg v že priznane pravice je protiustaven," je ob obravnavi omenjenega člena dejala poslanka SD-ja Andreja Črnak Meglič. Opozorila je, da imajo nekateri zavarovanci res vplačane prispevke v nekdanjih republikah SFRJ-ja.
"Vendar je Slovenija dolžna izpolnjevati obveznosti, ki jih je prevzela po mednarodnih sporazumih," je dejala. "Približno 170.000 je ljudi, ki bo izbrisanih iz pokojninske blagajne s pritiskom na gumb," je ob tem dodala poslanka PS-ja Barbara Žgajner Tavš.
Brščič: Treba je ločiti med transferji in pokojninami
Državni sekretar v kabinetu premierja Bernard Brščič pa je dejal, da so bili prispevki morda res vplačani, vendar ne ZPIZ-u. Člen po njegovem opozorilu vzpostavlja le razliko med pokojnino, ki je "popolna pravica", in socialnimi pravicami, ki so "nepopolne pravice, torej odvisne od politične presoje, ter zaslužijo drugačno obliko pravnega varstva". "Filozofija 161. člena je, da si nalijemo čistega vina - kaj so prave pokojnine in kaj so socialni transferji," je pojasnil.
Minister za delo Andrej Vizjak je zagotovil, da vlada z reformo ne posega v pravice. Sicer pa bodo členi odprti, tako da bosta imeli koalicija in opozicija možnost doreči te določbe, je dejal.