Vlada je pri pokojninski reformi nekoliko popustila. Skrajšala je obdobje za izračun pokojnine in v zakon vrnila bonus za starševstvo in služenje vojaškega roka. Foto: MMC RTV SLO
Vlada je pri pokojninski reformi nekoliko popustila. Skrajšala je obdobje za izračun pokojnine in v zakon vrnila bonus za starševstvo in služenje vojaškega roka. Foto: MMC RTV SLO

Z 34 se je na 28 let znižalo število let za izračun pokojnine, bonus za starševstvo ostaja, prav tako upoštevanje vojaškega roka. Delodajalci so ob tem znova opozorili, da je prepoved odloga plačila prispevkov oziroma prepoved plačevanja v obrokih povsem nesprejemljiva. Jože Smole iz Združenja delodajalcev je pojasnil, da jih še posebej moti, da se je meja za plačilo prispevkov iz minimalne plače dvignila na 60 odstotkov letne plače, kar bo po njihovi oceni za več kot 30 milijonov evrov dvignilo stroške dela.

Dušan Rebolj iz Pergama priznava, da je podaljšanje obdobja za izračun pokojnine na 28 in ne na 34 let zagotovo napredek, a vsako zajemanje nad 24 let pomeni znižanje pokojnin, zato predlagajo odločitev, da se nekaj najslabših let ne všteva v osnovo za izračun.

Semolič vztraja pri referendumu
Iz Pergama bodo svoja stališča in predloge posredovali v torek, ko bo državni zbor sprejemal amandmaje in bo znano besedilo pokojninskega zakona za drugo branje, je poročal Radio Slovenija. Po drugi strani pa je za Zvezo svobodnih sindikatov Slovenije pošiljanje novih predlogov nesmiselno, saj jih vlada vztrajno prezira. Dušan Semolič zato napoveduje zahtevo za naknadni zakonodajni referendum. Prepričan je, da bodo zbrali potrebnih 40.000 podpisov in s tem omogočili ljudem glasovanje o tej reformi, referendumski postopki pa bodo uveljavitev reforme prestavili, kar je, kot kaže, namen sindikatov.

Pokojninsko reformo tako čakata še dve obravnavi na sejah DZ-ja, najverjetneje tudi veto državnega sveta in referendumska pobuda. Če ne bo uveljavljena s 1. januarjem prihodnje leto, pa bo morala na uveljavitev čakati vse do leta 2012.