Pejovnik meni, da protest ni bil zaman, saj je visoko šolstvo dobilo vrnjenih 16 milijonov evrov. Foto: BoBo
Pejovnik meni, da protest ni bil zaman, saj je visoko šolstvo dobilo vrnjenih 16 milijonov evrov. Foto: BoBo
Študentske demonstracije Kongresni trg varčevalni ukrepi trg republike generalna tajnica univerze Andreja Kert
Generalno tajnico univerze Andrejo Kert so oglobili z 250 evri. Foto: MMC RTV SLO
Študentske demonstracije Kongresni trg varčevalni ukrepi trg republike
Policija je kaznovala ljubljansko univerzo, ker so študentje sklenili človeški obroč okoli parlamenta. Foto: MMC RTV SLO
Študenti sklenili roke okoli DZ-ja

Univerza v Ljubljani (UL), rektor Stanislav Pejovnik in generalna tajnica UL-ja Andreja Kert so bili oglobljeni zaradi dogodkov na shodu proti rezom v visokem šolstvu, ki je potekal 6. decembra v Ljubljani. Študentje so kljub pozivom, da je protest uradno končan in da naj se razidejo, nadaljevali proteste in sklenili človeško verigo okoli parlamenta. Ker dejanje ni bilo prijavljeno, je bila UL-ju izrečena kazen 500 evrov, rektor in tajnica pa sta prejela kazni po 250 evrov.
"Zadeva izpeljana zgledno"
Pejovnik je povedal, da človeške verige ni mogel napovedati. Po njegovih besedah so bili na kraju dogodka vsi štirje prorektorji univerze in nekateri profesorji, ki so poskrbeli, da je bilo to narejeno na dostojen način.
Pejovnika je globa presenetila, saj je mislil, da so "zadevo izpeljali zgledno". "Ponosen sem na svoje študente, da so to stvar izpeljali dostojno, korektno, in zato bom tudi z veseljem poravnal kazen," je dejal. Pejovnik je bil pa v času shoda, ki se ga ni udeležil, na telefonski zvezi z nekaterimi udeleženci. "Tudi če bi bil tam, študentom tega ne bi preprečil," je poudaril.
Shod, ki je potekal 6. decembra lani, po Pejovnikovem mnenju ni bil zaman, saj so poslanci ravno na dan shoda sprejeli dopolnilo, s katerim so za področje visokega šolstva vrnili 16 milijonov evrov.
Na univerzi so nad globo "ogorčeni"
Na ljubljanski policijski upravi pojasnjujejo, da je policija glede javnega shoda izrekla globe eni pravni osebi, odgovorni osebi pravne osebe in eni fizični osebi zaradi kršitev, povezanih s 6. točko 38. člena Zakona o javnih zbiranjih (kršitve niso povezane s pozivanjem na neprijavljen shod).

"Zaradi spoštovanja določil o varstvu osebnih podatkov policija ne more odgovarjati na vprašanja, ki se nanašajo na konkretne fizične osebe. V skladu z Zakonom o prekrških lahko kršitelj poda zahtevo za sodno varstvo. Na splošno pa velja, da je policija dolžna izvajati naloge v skladu z Zakonom o javnih zbiranjih in tudi ukrepati, v kolikor organizator ne izvaja ukrepov, kot jih določa zakonodaja," so še pojasnili na PU-ju Ljubljana.

"Nihče od prejemnikov ne bo podal pritožbe, saj se nam ta zdi nesmiselna. Nad samo globo smo ogorčeni, saj je celoten protest potekal vzorno," pa so za MMC sporočili z Univerze v Ljubljani.

Protest je sicer minil povsem mirno, brez izgredov.


Tukaj si lahko preberete MMC-jevo reportažo Foto: z verigo okrog DZ-ja do 16 milijonov evrov, v priloženem videoposnetku pa si lahko ogledate tudi MMC-jev video Študentje 6. decembra sklenili roke okoli parlamenta. Avtorica: Dunja Danial, MMC.

Študenti sklenili roke okoli DZ-ja