V poletnih mesecih se poveča število vlomov. Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay
V poletnih mesecih se poveča število vlomov. Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay

Čeprav v primerjavi z lanskim letom število tovrstnih kaznivih dejanj ni naraslo, pa policija vse, tako tiste, ki se odpravljajo na počitnice, kot tudi tiste, ki bodo ostali doma, opozarja, da s preventivnimi varnostnimi ukrepi zavarujejo svoje premoženje pred nepridipravi.

Policija ljudem svetuje, da pred odhodom na dopust poskrbijo za varnost svojega premoženja. Večje vsote denarja in vrednejših predmetov, kot je zlatnina, naj ne puščajo doma, ampak jih pred odhodom shranijo na varno, v trezorje, banke.

"Dvojno zaklenemo vrata, zapremo vse, vsa okna, pospravimo okolico, da ni v bližini na primer lestve, ki bi lahko storilcem omogočila vstop. Poskušamo dajati vtis, da smo doma," je ukrepe za zavarovanje doma v času dopustniške odsotnosti navedel Tomaž Tomaževic s Policijske uprave Ljubljana.

Priporoča tudi nastavitev nadzornih sistemov in alarma. Ob tem ljudi poziva, naj na socialnih omrežjih ne objavljajo, kdaj in za koliko časa gredo na dopust. Za varnost naj ljudje poskrbijo tudi na dopustu: torbice, denarnice in mobilne telefone naj imajo vedno ob sebi, pod nadzorom.

"Na vidnih mestih v vozilih ne puščamo kakršnih koli vrednejših predmetov, dobro je treba zakleniti kolesa, pozoren pa je treba biti tudi na žeparje," je dodal Tomaževic.

V primeru, da po prihodu z dopusta opazite znake vloma, policija svetuje, da o tem nemudoma obvestite policijo na številko 113. Če ste slučajno v času vloma doma, se s storilcem nikar ne spuščajte v konflikt, zelo koristne za policijo pa bodo vse informacije o videzu storilca.