Vlada je sprejela predlog dopolnitev zakona o odpravi posledic neurja, ki omogoča pomoč tudi gospodarskim družbam, ki so zaradi povodnji ostale brez prihodkov. Foto: RTV SLO
Vlada je sprejela predlog dopolnitev zakona o odpravi posledic neurja, ki omogoča pomoč tudi gospodarskim družbam, ki so zaradi povodnji ostale brez prihodkov. Foto: RTV SLO
Darko Žiberna
Darko Žiberna je sicer poslovni direktor splošne bolnišnice Franca Derganca Nova Gorica. Foto: Splošna bolnišnica Šempeter
Pomoč v ujmi prizadetim podjetjem

Do pomoči po neurju bodo tako lahko prišli gospodarske družbe, samostojni podjetniki, posamezniki, zavodi in zadruge, ki jih je sredi septembra prizadela vodna ujma, da bodo lahko takoj začeli sanacijo. Predlog zakona še določa, da se pomoč lahko dodeljuje tudi podjetjem, ki so zaradi naravne nesreče ostala brez prihodka. Do zdaj je bila takšna pomoč mogoča le v kmetijstvu.

Novela zakona spodbuja podjetja, da zavarujejo svoje premoženje, najvišja raven pomoči pa je 90 odstotkov vrednosti nastale škode. Vladne službe v zvezi s septembrsko ujmo pripravljajo dokumentacijo za pridobitev pomoči Evropske komisije iz sklada za odpravo posledic naravnih nesreč in kohezijskih sredstev. Vlada bo predlog zakona v državni zbor poslala po nujnem postopku.

Namesto Marušiča Žiberna
Vlada je za novega sekretarja na ministrstvu za zdravje imenovala Darka Žiberno. Žiberna bo na tem mestu zamenjal Dorjana Marušiča, ki je funkcijo izgubil ob nastopu nove ministrice za zdravje Zofije Mazej Kukovič.

Darko Žiberna je poslovni direktor splošne bolnišnice Franca Derganca Nova Gorica, zadnji dve leti pa je tudi predsednik Združenja direktorjev slovenskih bolnišnic in podpredsednik Odbora bolnišnic pri Združenju zdravstvenih zavodov Slovenije.

V času sedanje vlade je bil dejaven v odboru za reforme, kjer je sooblikoval predloge za izboljšave slovenskega zdravstvenega sistema.

Pogodba o vlaganjih v PCL potrjena
Na seji je vlada potrdila tudi pogodbo o skupnih vlaganjih v projket Potniški center Ljubljana, ki jo bosta sicer 17. oktobra sklenila Holding Slovenske železnice ter družba Trigranit. Kot pravijo v ministrstvu za promet, je vlada hkrati sprehela akt o javno-zasebnem partnerstvu pri dogradnji potniškega centra ter izdala odločbo o določitvi zemljišč, ki naj bi bili del javne železniške infrastrukture. Proračun projekta znaša 222,1 milijona evrov.

Pomoč v ujmi prizadetim podjetjem