Prvo pomoč oškodovanim ob nedavnem neurju s točo bo država izplačala že naslednji teden. Foto: RTV SLO
Prvo pomoč oškodovanim ob nedavnem neurju s točo bo država izplačala že naslednji teden. Foto: RTV SLO
Strategijo prodaje državnega deleža v Telekomu bo pripravilo gospodarsko ministrstvo. Foto: RTV SLO
Sedanji potni listi bodo ostali v veljavi do izteka njihove veljavnosti. Foto: RTV SLO
V promeru naravnih nesreč bodo ogrožene kmetije pomoč dobile še pred dokončno oceno škode. Foto: RTV SLO
Tokratna seja vlade je bila predzadnja pred poletnimi počitnicami. Foto: RTV SLO

Občine naj bi sredstva, ki so namenjena vzpostavitvi normalnega življenja, dobile v prvi polovici prihodnjega tedna.

Nič o prodaji Telekoma
Vlada ni sprejela nobenega sklepa o privatizaciji Telekoma, prevladalo pa je stališče, da za to ni treba oblikovati delovne skupine. Strategijo prodaje Telekoma naj bi do konca leta pripravilo gospodarsko ministrstvo.

Ministrstvo sicer predvideva, da bi delež prodali še letos, s tem pa bi se v proračun nateklo 66 milijard tolarjev. Porabili naj bi jih predvsem za odplačilo državnega dolga in vračanje vlaganj v javno telekomunikacijsko omrežje.

Ministrstvo je kot dobro možnost izpostavilo kombinacijo strateškega partnerja, finančnega in slovenskih investitorjev, država pa se nagiba predvsem k vstopu strateškega partnerja v lastniško strukturo Telekoma.

Avgusta 2006 novi potni listi
Vlada je sprejela novelo o potnih listih, ki jih je treba nadgraditi z biometričnimi zaščitnimi elementi. Ti se bodo začeli izdajati 26. 10. 2006, vsi sedanji listi pa ostajajo v veljavi do izteka veljavnosti.

Vloge za izdajo potnih listov bo po novem mogoče oddati tudi na kateri koli upravni enoti, podaljšuje pa se tudi veljavnost potnih listov za otroke in mlade do 18. leta starosti.

Strožje pri tobaku
Sprejeta je bila tudi tobačna novela, ki naj bi prepovedala vsakršno oglaševanje tobačnih izdelkov, tudi novih v tiskanih medijih. Edina izjema za oglaševanje so pribori za kajenje, poslovni prostori ter izveski prodajaln tobačnih izdelkov.

Spodbujanje tujih investicij
Vlada je sprejela program za spodbujanje tujih neposrednih investicij za obdobje 2005-2009. Letni prilivi iz tega naslova naj bi se povečali od 1 do 1,5 odstotka BDP-ja, s čimer bi se zagotovilo do 1.500 novih delovnih mest.

Pomoč pred oceno škode
Ministri so sprejeli tudi novelo o odpravi posledic naravnih nesreč in novelo o ukrepih za odpravo posledic plazov iz leta 2000 in 2001. Obe noveli bodo poslali v državni zbor, sprejeti pa naj bi bili po skrajšanem postopku.

S prvo želi vlada omogočiti hitro pomoč ogroženim kmetijam ob naravnih nesrečah, in sicer še pred določitvijo dokončne ocene škode. To naj bi bilo urejeno v obliki predplačil.

Z drugo novelo naj bi se podaljšal rok za izvedbo ukrepov za odpravo posledic plazov Stovže, Slano Blato, Macesnikov plaz, Podmrak, Strug ter Gradišče-Šmihel. Sredstva naj bi bila namenjena tudi preprečitvi in ustalitvi plazov.

O spremembah v javnem sektorju lahko v petek ob 12. uri poklepetate z ministrom za javno upravo Gregorjem Virantom.

O plačah funkcionarjev septembra
Vlada na tokratni seji ni obravnavala odloka o uvrščanju funkcij v plačne razrede, ker so potrebne še nakatere dodatne uskladitve med ministrstvi. To točko bodo zato obravnavali septembra, kar pa bo besedah ministra za javno upravo Gregorja Viranta ne bo povzročilo zamud pri začetku njegove uporabe.

Še o predsedovanju EU-ju
Ministri so sprejeli tudi dokument o pripravah na predsedovanje Slovenije EU-ju v prvi polovici leta 2008. Vsebino dokumenta bo v petek na novinarski konferenci predstavil predsednik vlade Janez Janša. Priprave na predsedovanje so se začele januarja letos z ustanovitvijo ožje delovne skupine, ki je določila organizacijsko in vsebinsko zasnovo priprav.