Koprski župan Boris Popovič se ne strinja z odcepitvijo Ankarana in ustanovitvijo lastne občine. Foto: MMC RTV SLO
Koprski župan Boris Popovič se ne strinja z odcepitvijo Ankarana in ustanovitvijo lastne občine. Foto: MMC RTV SLO

Poslanec SD-ja Luka Juri je v pisni izjavi zapisal, da je nasprotnikom "velike in močne Mestne občine Koper" po 16 letih nenehnih poskusov občino uspelo razbiti in s tem ogroziti razvojni potencial in vlogo občine Koper v regiji. "Če bo korak potrjen tudi s strani ustavnega sodišča, že danes želim Ankarančankam in Ankarančanom srečno in preudarno vodenje samostojne občine," še piše Juri in upa, da bo Koper še naprej ostal gonilo regionalnega razvoja.

Franca podpira odločitev DZ-ja
Zeleno luč ustanovitvi občin Ankaran in Mirna pa pozdravlja podpredsednica SLS-a Olga Franca. Po njenem ni mogoče pavšalno trditi, da bo ustanovitev nove občine ogrozila razvojni potencial Luke Koper. Franca obenem poudarja, da se ji zdi nezaslišano, da so si "koalicijski poslanci v nekaj mesecih dovolili zamenjati svoje stališče".

"Predvidevam, da se bo zdaj boj za občino Ankaran nadaljeval v državnem svetu in morda tudi pred ustavnim sodiščem. Zato pozivam vse institucije pravne države v Sloveniji, da bodo postopki za ustanovitev tekli kar najhitreje ter skladno z zakonom," je še zapisala v izjavi za javnost Franca.

DZ je v torek s sprejetjem novele zakona o ustanovitvi občin dal zeleno luč ustanovitvi občin Ankaran in Mirna. Glasovanje je zaznamovala neenotnost poslancev glede ustanovitve občin celo znotraj nekaterih poslanskih skupin. O zakonu bo presojal še državni svet, po besedah Popoviča pa je še vprašanje, ali bo veto izglasovan.