Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Mednarodna neprofitna organizacija CIVIDUS s sedežem v južnoafriškem Johannesburgu, razglaša se za globalno zavezništvo, namenjeno krepitvi državljanskih pobud in civilne družbe po vsem svetu, je pred svetovnim dnevom človekovih pravic objavila globalno poročilo Napadena moč ljudstva (People Power Under Attack 2020).

V poročilu ugotavlja, da vse več ljudi živi v "zaprtih, zatirajočih in ovirajočih" državah. Po njihovih ugotovitvah v takšnih ljudstvu nenaklonjenih državah živi že 87 odstotkov svetovnega prebivalstva, kar je kar štiri odstotke več kot lani.

"Pandemija covida-19 je močno vplivala na državljanske svoboščine po vsem svetu. V kriznih časih je bistvenega pomena prostor za odprt in konstruktiven dialog med vladami in civilno družbo ter dostop do ažurnih in zanesljivih informacij. Naša raziskava pa je pokazala, da so vlade ubrale drugačno pot in uporabljajo pandemijo kot priložnost za uvajanje ali izvajanje dodatnih omejitev državljanskih svoboščin," so zapisali v sporočilu za javnost.

Med enajsterico najbolj degradiranih držav v letošnjem letu, kar se tiče temeljnih državljanskih svoboščin, je uvrščena tudi Slovenija, ki je edina evropska država na seznamu degradiranih.

Ob tem opozarjajo, da tudi drugod po Evropi narašča zaskrbljenost zaradi upadanja demokratičnih in državljanskih pravic.

CIVICUS o znižanju ratinga Sloveniji

Sloveniji je bil znižan rating zaradi upada prostora za civilno družbo pod vlado premierja Janeza Janše. CIVICUS je še posebej zaskrbljen zaradi zatiranja medijskih svoboščin v Sloveniji, vključno z grožnjami novinarjem in neodvisnim medijem. Skrbijo nas tudi napadi na civilno družbo, ki se ukvarja s kulturo, človekovimi pravicami, svobodo medijev in okoljem.

Poleg Slovenije so degradirali še ZDA, Čile, Kostariko, Ekvador, Slonokoščeno obalo, Gvinejo, Niger, Togo, Filipine in Irak.

"Podatki kažejo, da so pridržanje protestnikov in pretirana uporaba sile na protestih najpogostejša taktika, ki jo vladajoče oblasti uporabljajo za omejevanje pravice do mirnega zbiranja. Pandemijo covida-19 pa oblasti uporabljajo kot izgovor za nadaljnje omejitve te pravice. Cenzura, napadi na novinarje ter nadlegovanje in ustrahovanje zagovornikov človekovih pravic pa so bili letos prav tako pogosto zaznani," so še navedli.

Slovenijo v Cividusu po novem uvrščajo med države z zoženimi temeljnimi svoboščinami, kamor sodi precej evropskih držav, med njimi tudi sosednji Italija in Hrvaška. Madžarska pa denimo sodi med "ovirajoče" države, kar je tretji najslabši rating.