S kom se je v oddaji Pogledi Slovenije pogovarjal Bojan Traven? Foto: MMC RTV SLO
S kom se je v oddaji Pogledi Slovenije pogovarjal Bojan Traven? Foto: MMC RTV SLO
Pogovarjali smo se tudi z Antonom Pajnkiherjem, ki je potrdil, da je po oddaji poklical Poroka. Pravi, da mu ne verjame, da ni on na posnetku, saj naj bi bilo jasno razvidno, da gre za svež posnetek. Foto: MMC RTV SLO

"Ne vem, kako bi rekel, kakšen konstrukt ali kaj je to. Verjetno me je kdo hotel 'izbezati' iz jame. Jaz zanikam, da sem bil to," zatrjuje Porok. Pravi, da je po oddaji doživel različne odzive. Nekateri naj bi mu čestitali, drugi pa celo grozili.

Porok: Kar sem imel za povedati, sem povedal leta 1994
Poklical naj bi ga celo Anton Pajnkiher, ki naj bi bil prav tako vpleten v trgovino z orožjem, vendar je Porok, ki je po osamosvojitvi v Slovenski vojski opravljal razne dolžnosti, od načelniških do poveljniških, tudi njemu zatrdil, da ni on oseba, ki je nastopila v oddaji. "Jaz sem leta 1994 povedal, kar se imel. Če je tožilstvo pustilo zadevo, da zastara, potem je to nekomu v interesu in potem se jaz ne bom izpostavljal," trdi.

Porok, ki je sicer med drugim tudi nekdanji poveljnik 72. brigade Slovenske vojske, je še dejal, da ga je zaradi podobnosti glasu z anonimnežem v oddaji celo lastna hčerka poklicala in rekla: "Ata, kaj je to?" Da se takšne zmote lahko dogajajo, pa je Porok ponazoril tudi s primerom, ko ga je žena med neko oddajo vprašala: "Kaj to je Helena Blagne?" V resnici pa je bila "Jasna, ki jo imitira."

Porok je bil pripravljen pričati pred Mogetovo komisijo
"Pripravljen sem bil podati izjavo pred Mogetovo komisijo. Odvezo molčečnosti sem dobil po razpustitvi Mogetove komisije, tako da nisem mogel pričati. In takrat sem sklenil, da se ne pojavljam v medijih ali bilo kje. Poskušam umiriti žogico, ker vidim reakcije po internetu enih in drugih," je še dejal.

Podobnost z anonimno pričo pa je še drugje, ne samo v glasu. Kot je dejal, ima tudi on sicer sive lase in nosi usnjeno jakno: "Če hočeš pod krinko delati, se lahko glas popolnoma spremeni. Ni treba sivih las, ker jih imam jaz tudi, nosim tudi usnjeno jakno. Mislite, da bi se hoteli pod krinko tako izpostaviti, pa da še glas ostane isti? Potem bi v kamero pogledal. Je tako? To je ena velika neumnost. Takrat šele verodostojnost zbiješ, če hrbet pokažeš, glas pa je tvoj in stas. To vam povem, za razmislek."

Pajnkiher: Nikogar se ni pustilo, da bi sam delal z denarjem
Pogovarjali smo se tudi z Antonom Pajnkiherjem, ki je potrdil, da je po oddaji poklical Poroka. Kot pravi, mu ne verjame, da ni on na posnetku, saj naj bi bilo jasno razvidno, da gre za svež posnetek.

"Poroku sem povedal, da ne more govoriti o denarju, ker ga nikdar ni bilo zraven, ko so bile denarne transakcije. On je bil zraven, ko se je varovalo transporte, ko se je nalagalo na tovornjake, ko se je vozilo, nikdar pa ni bil zraven pri transakcijah z denarjem. Zmeraj so bile dvojne kontrole. Nikogar se ni pustilo, da bi sam z denarjem delal. Blagajno je vodil Franci Cimerman, nadzor nad vsem je pa imel minister sam. Tudi če bi kdo imel kakšne skomine, da bi kaj dal v žep, ni bilo možno, vsaj z naše operativne strani ne, ker so bile kontrole tako velike in tako stroge," je zatrdil.