Vodja sindikalne pogajalske skupine Janez Posedi meni, da bi morali obe strani do 28. avgusta izoblikovali svoja stališča. Foto: MMC RTV SLO
Vodja sindikalne pogajalske skupine Janez Posedi meni, da bi morali obe strani do 28. avgusta izoblikovali svoja stališča. Foto: MMC RTV SLO

Janez Posedi pravi, da parafiran dogovor med ministrico za javno upravo Irmo Pavlinič Krebs in vodjem ene izmed pogajalskih skupin Branimirjem Štrukljem ne prinaša bistvenih sprememb.

Po mnenju vodje druge sindikalne pogajalske skupine Janeza Posedija je izjema le ohranitev pravice do regresa za letni dopust v višini letošnjega. Trdi, da bi prihranek, ki bi ga na račun tega dogovora imela država, znašal krepko čez 300 milijonov evrov oz. več kot sama zamrznitev plač na ravni letošnjega leta. Čez zamrznitev gre okoli 35 milijonov, kolikor si vlada obeta od novele zakona o sistemu plač v javnem sektorju, še opozarja. V njihovi pogajalski skupini so na pogovoru z ministrico nakazali možnost, da bi se pri preostanku odprave plačnih nesorazmerij dogovorili o izplačilu v več manjših zneskih namesto dveh še preostalih četrtin, ki po vladnih ocenah vsaka pomeni 100 milijonov evrov.

Posedi skeptičen glede zamrznitve napredovanj
Ob tem vlada predvideva prihranek tudi pri stroških dela. Posedi to pojmuje tako, da bo vlada naložila ministrstvom, da na tej postavki realizirajo prihranek za preostanek zneska, kot je bil sindikatom predlagan v pogajanjih. Dodaja, da sicer ni čisto jasno, kako bodo to realizirali, vsekakor pa zaposleni tega ne bodo dobili. O vezavi dokončne realizacije plačne reforme na rast BDP-ja meni, da je taka varovalka morda celo slabša od izhodiščnega vladnega predloga, saj je glede na razmere v gospodarstvu v prihodnjih letih malo verjetno, da bi v Sloveniji gospodarska rast presegla tri odstotke, kar bi šele omogočilo odpravo plačnih nesorazmerij.

Posedi pojasnjuje, da so bila taka razmišljanja znotraj pogajalske skupine, saj stališča članstva še nimajo. Glede na pogovore, ki so jim imeli s članstvom doslej, pa večina nikakor ni pripravljena "popolnoma pozabiti na odpravo nesorazmerij". Skeptičen je tudi glede zamrznitve napredovanj. Ker vlada predlaga tudi zamrznitev napredovanj v višji naziv, se sprašuje, kako bo izvedljivo na univerzah, da dve leti ne bi bilo mogoče habilitirati za docenta, rednega profesorja ipd.

28. avgusta rok za podpis aneksa h kolektivni pogodbi
Sindikati Posedijeve skupine na pogajanjih z vlado niso sodelovali, vendar bo moral za veljavnost dogovorjenega k podpisu pristopiti vsaj del od 22 sindikatov te skupine, saj bo aneks h kolektivni pogodbi veljaven le, če ga bo podpisala večina od 29 reprezentativnih sindikatov javnega sektorja iz štirih dejavnosti. Odločitev o podpisu še ni sprejeta niti znotraj pogajalske skupine Branimirja Štruklja. Ta je po parafiranju dogovora napovedal, da se bo o podpisu do konca avgusta opredelilo članstvo.

Posedijeva pogajalska skupina bo nastale razmere pretehtala v ponedeljek. Nameravajo, kot so napovedali, pridobiti še mnenje članstva. Izpostavil je, da bodo do 28. avgusta, ko poteče rok, ki ga je vlada postavila za podpis aneksa h kolektivni pogodbi za javni sektor, načeloma morali izoblikovati svoja stališča. "Kot za vlado mora biti takrat tudi za nas situacija popolnoma jasna," trdi.