Če bo vlada prekinila kolektivno pogodbo in v DZ poslala interventni zakon, bo Posedijeva pogajalska skupina napovedala stavko. Foto: MMC RTV SLO
Če bo vlada prekinila kolektivno pogodbo in v DZ poslala interventni zakon, bo Posedijeva pogajalska skupina napovedala stavko. Foto: MMC RTV SLO
Posedi pripravil protipredlog

Posedi je pojasnil, da vladi predlagajo "nekoliko raztegnjeno odpravo plačnih nesorazmerji." To naj bi potekalo namesto po četrtinkah po osminkah v štirih letih. Poleg tega predlagajo, da se javni uslužbenci pri usklajevanju plač z rastjo cen življenjskih potrebščin odpovedo enemu odstotku.

Vodja pogajalske skupine je povedal, da če vlada predloga ne bo sprejela, v veljavi ostaja zdajšnja kolektivna pogodba. Če bo vlada kolektivno pogodbo odpovedala in pripravila interventni zakon, ki bi brez dogovora s sindikati zamrznil plače javnim uslužbencem, bo skupina sama prilagodila odziv ukrepom vlade. V tem primeru bodo 1. septembra napovedali datum stavke, do 10. septembra pa stavkovne zahteve, ki bodo odvisne od vladnih ukrepov.

Vlada sindikatom dala čas do 28. avgusta
Kot je znano, se morajo sindikati do vladnega pregloga o zamrznitvi plač v javnem sektorju opredeliti do 28. avgusta. V skladu z vladnim predlogom se za dve leti zamrznejo napredovanja v javnem sektorju in neizplačevanje redne delovne uspešnosti, omejena pa bi bila tudi višina izplačila povečanega obsega dela. Splošne uskladitve plač leta 2011 ne bi bilo, če bi inflacija presegla 2,5 odstotka, pa bi se osnovne plače leta 2012 uskladile za nastalo razliko nad tem odstotkom. Regres bi v prihodnjih dveh letih ostal na letošnji ravni, to je pri 692 evrih.

Vlada je, če soglasja ne bo, že napovedala odpoved kolektivne pogodbe in zamrznitev plač v javnem sektorju z interventnim zakonom. Za soglasje k aneksu vlada potrebuje podpise večine izmed 29 sindikatov, za zdaj pa jih ima le Konfederacije sindikatov javnega sektorja, ki predstavlja sedem sindikatov in jo vodi Branimir Štrukelj.

Posedi pripravil protipredlog