Za vstop Hrvaške v Nato zadržki, povezani s pogajanjem z EU-jem, ne veljajo, je dejal Borut Pahor. Foto: MMC RTV SLO
Za vstop Hrvaške v Nato zadržki, povezani s pogajanjem z EU-jem, ne veljajo, je dejal Borut Pahor. Foto: MMC RTV SLO
Hrvati o vstopu v Nato

Poleg tega bodo odločali tudi o vstopu Albanije v zavezništvo. V zvezi s tem sta sicer vodji poslanskih skupin SLS in SNS, Jakob Presečnik in Zmago Jelinčič, zahtevala začasen odlog ratifikacije vstopa v Nato. Presečnik je dodal, da bi bila to priložnost, da počakajo na pripravljenost Hrvaške na pogovore o mejnih vprašanjih.

Vendar je predsednik državnega zbora Gantar pojasnil, da predlog izpolnjuje poslovniške pogoje, poleg tega pa ga bodo poslanci obravnavali po nujnem postopku. Če bo odbor za zunanjo politiko predlog na seji 22. januarja pripravil, bo ta na januarsko sejo uvrščen, je še povedal.

Pahor upa na podporo Hrvaški
Predsednik vlade Borut Pahor je pred kratkim dejal, da si vlada želi, da bi državni zbor odločitev sprejel s potrebno dvetretjinsko večino. "Nimamo nobenih zadržkov, da bi ravnali drugače," je poudaril premier in dodal, da tudi pri pogajanjih Hrvaške z EU-jem ne bi imeli drugačnih zadržkov, kot jih imajo druge države, če Hrvaška v svojih dokumentih ne bi prejudicirala meje med državama. Tega pri pogajanjih za vstop v Nato ni bilo, zato je vlada lani to odločitev sprejela, letos pa jo je poslala v državni zbor, je pojasnil.

Vlada pred poslanskimi vprašanji
Kolegij je na januarsko zasedanje DZ-ja uvrstil tudi splošni razpravi o novelah zakonov o bančništvu in zavarovalništvu ter prvo obravnavo novele o davku na dodano vrednost. Poleg tega bodo poslanci obravnavali še predlog zaključnega računa lanskega proračuna in letno poročilo varuha človekovih pravic. Prvič v novem mandatu bodo Borut Pahor in ministri odgovarjali na poslanska vprašanja.

E. S.

Hrvati o vstopu v Nato