Predsednica vlade Alenka Bratušek, pravosodni minister Senko Pličanič in predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša so v torek zvečer podpisali skupno zavezo za izboljšanje stanja v sodstvu. Foto: BoBo
Predsednica vlade Alenka Bratušek, pravosodni minister Senko Pličanič in predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša so v torek zvečer podpisali skupno zavezo za izboljšanje stanja v sodstvu. Foto: BoBo

O pravosodju so govorili tudi v državnem zboru. Potem ko je bilo zjutraj odpovedano nadaljevanje seje Odbora za pravosodje, se je ta na pobudo Pozitivne Slovenije okrog enajste ure vendarle nadaljevala. Kot včeraj po osmih urah zasedanja tudi danes niso bili sprejeti sklepi, ki so pogoj za sklic izredne seje. Zato se je predsednik Državnega zbora odločil, da se bo sestal s predstavniki parlamentarnih strank. Ti bodo odločili o izredni seji.

SDS zaradi skrb vzbujajočega stanja v pravosodju državnemu zboru v odločanje predlaga več sklepov - med drugim, da DZ državnotožilskemu svetu predlaga, naj začne postopke ugotavljanja odgovornosti generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja, sodnemu svetu pa, naj se opredeli do dela predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše. Poslanci PS-ja so na pristojnem odboru predlagali dopolnila, s katerimi bi sklepe nekoliko spremenili.

Predsednik odbora za pravosodje Branko Grims je sejo po osmih urah prekinil in odločil, da bo kraj in čas nadaljevanja sporočil naknadno.

Generalni državni tožilec Zvonko Fišer pa bo ob 10. uri, dve uri pred predvidenim začetkom izredne seje, predstavil izsledke strokovnega nadzora nad specializiranim državnim tožilstvom v primeru Hilde Tovšak.

Javnost pričakuje predvsem odgovor na vprašanje, zakaj vodja specializiranega državnega tožilstva Harij Furlan, ki je vodil postopek proti Tovšakovi v primeru delavcev na gradbišču Termoelektrarne Šoštanj, ob prekvalifikaciji kaznivega dejanja ni vložil obtožnega akta in predlagal podaljšanja pripora za Tovšakovo, ampak ga je vložil šele po tem, ko je sodišče Tovšakovi pripor že odpravilo.

Predsednica vlade Alenka Bratušek, pravosodni minister Senko Pličanič in predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša so sicer v torek zvečer podpisali skupno zavezo za izboljšanje stanja v sodstvu.