Koalicija je prehitela opozicijo v vlogi izredne seje o patriah. Foto: MMC RTV SLO
Koalicija je prehitela opozicijo v vlogi izredne seje o patriah. Foto: MMC RTV SLO
Školč je predlagal, da bi v gradivo vključili vsaj osnutek poročila preiskovalne komisije, ki je pomembnejši od časopisnih člankov, ki so podlaga za predlagano gradivo. Na takšen način bi prvenstveno obračunavali z borci iz ozadja in medijskimi služabniki, kar pa ni ključen problem. Foto: MMC RTV SLO
Burno pred izredno sejo

Na izredni seji bodo obravnavali odločitev za opremljanje Slovenske vojske s pehotnimi bojnimi vozili 8 × 8, izvedbo mednarodnega javnega razpisa in očitke o domnevnih sumih korupcije pri tej izvedbi.

Izredno sejo je namreč zahteval vodja poslanske skupine LDS Jožef Školč, nato pa je pobudo zanjo prevzela koalicija in zbrala 34 poslanskih podpisov. Seji so nato nasprotovali v SD-ju, češ da hoče koalicija dva tedna pred volitvami odvrniti pozornost od temeljnih vprašanj razvoja in si zagotoviti brezplačno oglaševanje na nacionalni televiziji.

Časopisni članki podlaga za predlagano gradivo
V razpravi so predstavniki opozicije opozarjali na nekorektno pripravljeno gradivo in predlagane sklepe. Školč je tako predlagal, da bi v gradivo vključili vsaj osnutek poročila preiskovalne komisije, ki je pomembnejši od časopisnih člankov, ki so podlaga za predlagano gradivo. Po Školčevem mnenju bodo tako obračunavali predvsem z borci iz ozadja in z medijskimi služabniki, kar pa ni ključen problem.

Vodja poslanske skupine SDS-a Jože Tanko pa je dejal, da lahko gradivo za sejo pripravi vsaka poslanska skupina, prav tako pa tudi svoje predloge sklepov. Preiskovalna komisija, ki se je ukvarjala z nakupom, pa naj bi bila vodena pristransko. Enako meni tudi Zmago Jelinčič (SNS), ki je prepričan, da so predlagani sklepi pripravljeni korektno.

Predsednik DZ-ja France Cukjati je nato predstavnike poslanskih skupin, da je seja kolegija namenjena le vprašanju, kdaj bo seja sklicana.

DZ naj bi izrekel podporo tožilstvu in policiji
Državni zbor naj bi tudi izrekel podporo državnemu tožilstvu in policiji, da v skladu s pooblastili in v sodelovanju z mednarodnimi institucijami nadaljujejo intenzivno preiskavo sumov o korupciji, obrambno ministrstvo pa pozval, da v primeru potrjenega suma korupcije nemudoma uporabi konkurenčno klavzulo in prekine pogodbo o dobavi oklepnikov.

B. K.

Burno pred izredno sejo