Gulič in Barovič sta si v znak protesta takoj po sprejetju zakona v parlamentarni dvorani prižgala cigareti. Foto: RTV SLO
Gulič in Barovič sta si v znak protesta takoj po sprejetju zakona v parlamentarni dvorani prižgala cigareti. Foto: RTV SLO
Poslanci sprejeli prepoved kajenja
Sprejet zakon o preoblikovanju Vzajemne
Nova interpelacija za ministra Bručana?

Druga pomembna sprememba je omejitev dostopa tobačnih izdelkov mladoletnim, saj se je starostna meja višala s 15 na 18 let, tako za prodajalce kot za kupce. Za zakon je glasovalo 45 poslancev, 13 jih je bilo proti. Veljati bo začel 30. dan po objavi v Uradnem listu, to je predvidoma v prvih dneh avgusta.

Kajenje bo dovoljeno le v posebnih prostorih ponudnikov nočitev, v domovih za ostarele, zaporih, psihiatričnih bolnišnicah ter v prostorih, namenjenih izključno kajenju. V teh se zaposleni lahko zadržujejo le v času, ko se tam ne kadi.

Prodajalec bo od kupca lahko zahteval, da z osebnim dokumentom dokaže svojo starost nad 18 let, tako kot je že uveljavljeno pri prodaji alkoholnih pijač.

Na embalažah tobačnih izdelkov bo po novem tudi telefonska številka za pomoč odvajanju od kajenja, ki jo bo določil minister za zdravje.

Podlaga za preoblikovanje Vzajemne potrjena
Ob tem so poslanci po nujnem postopku s 56 glasovi za in brez glasu proti sprejeli še zakon o ureditvi morebitnega preoblikovanja Vzajemne. V zvezi z možnostjo statusnega preoblikovanja Vzajemne je odbor za zdravje pripravil za obravnavo dopolnjen vladni predlog, po katerem je preoblikovanje družbe mogoče le s posebnim zakonom, in ne neposredno, na podlagi odločb zakona o zavarovalništvu.

Še ena interpelacija proti Bručanu?
SNS, ki je pripravil svoj zakon o statusnem preoblikovanju Vzajemne, napoveduje ustavno presojo in interpelacijo zoper ministra za zdravje Andreja Bručana. Menijo, da je v času njegovega ministrovanja prišlo do odmika od zagotavljanja splošne pravice vseh do zdravstvenega varstva iz javnih sredstev. Zdravstvene storitve so postale element na trgu kapitala, so povedali. Prepričani so, da bodo zbrali deset podpisov poslancev, ki jih potrebujejo za vložitev interpelacije. Podporo so že izrazili v SD-ju in skupini nepovezanih poslancev.

Minister Bručan je povedal, da kljub pozivu SNS ne namerava odstopiti, saj so na ministrstvu izpolnili 60 odstotkov alternativnega programa vlade. V primeru interpelacije bo zanikal očitke. Čeprav imajo pripombe na njegovo delo tudi nekateri koalicijski poslanci, na primer Desus, Bručan meni, da bo tudi to interpelacijo argumentirano zavrnil. Dodal je, da s predsednikom vlade Janezom Janšo dobro sodelujeta, če pa ga bo pozval k odstopu, bo to popolnoma njegova odločitev, v katero se ne namerava mešati.

Poslanci so s 43 glasovi za in 7 proti podprli tudi zakon o železniškem prometu, ki slovensko zakonodajo usklajuje z evropskim pravnim redom. Poleg tega so poslanci sprejeli novelo zakona o gostinstvu, zakon o davku na tonažo in novelo zakona o nacionalni stanovanjski varčevalni shemi in subvencijah mladih družinam za prvo reševanje stanovanjskega vprašanja. Glasovali bodo še o spremembah poslovnika, ki bo opoziciji zagotovil večino v parlamentarnih nadzornih komisijah.

Poslanci sprejeli prepoved kajenja
Sprejet zakon o preoblikovanju Vzajemne
Nova interpelacija za ministra Bručana?