Državni zbor nadaljuje jesensko zasedanje. Foto: RTV SLO
Državni zbor nadaljuje jesensko zasedanje. Foto: RTV SLO
Na tokratnem dnevnem redu je bilo devet zakonov. Foto: RTV SLO

Novela prinaša oprostitev plačila takse za vpis, spremembo ali izbris iz poslovnega registra Slovenije, omogoča pa tudi plačilo taks s sodobnimi plačilnimi sredstvi.

Z uveljavitvijo novele bo podana tudi zakonska podlaga za zaračunavanje upravnih taks za izpisek iz elektronske zemljiške knjige.

Delo inšpekcije bolj temeljito
Poslanci so na glasovanju med nadaljevanjem rednega jesenskega zasedanja obravnavali tudi spremembe zakonodaje o šolski inšpekciji in jih podprli. Minister za šolstvo Milan Zver je povedal, da želi vlada z zakonom pristojnosti šolske inšpekcije razširiti tudi na dijaške domove in višješolske zavode. Šolska inšpekcija bo tako dolžna opravljati redne preglede praviloma vsako peto leto, kar pomeni, da bo poslej teh rednih pregledov manj, a bodo bolj temeljiti.

Tujci iz EU-ja lažje v Slovenijo
Novela o tujcih je v prvi vrsti namenjena uskladitvi slovenske zakonodaje z evropskim pravnim redom. Novela, o kateri bodo poslanci odločali v četrtek, na novo ureja vstop in prebivanje državljanov držav članic EU-ja in njihovih družinskih članov v Sloveniji. Državljani držav članic EU-ja bi po novem zakonu lahko vstopili v Slovenijo z veljavno osebno izkaznico ali potnim listom, za vstop pa ne potrebujejo dovoljenja.

Al' prav je Puch ali Puh?
V drugi obravnavi je podporo prejel tudi vladni zakon o nagradah in priznanjih za izjemne dosežke v raziskovalni in razvojni dejavnosti. Po novem bo vpeljano Puhovo priznanje, namenjeno izumom in dosežkom pri uvajanju novosti v gospodarstvu. Na tem področju se doslej nagrade niso podeljevale. Poslanci so sprejeli dopolnilo SD-ja, naj se poimenovanje priznanja po slovenskem izumitelju zapisali v skladu s slovenskim pravopisom kot Puh.

Pomočniki na pleča države
Poslanci in poslanke so zavrnili pobudo skupine kolegov, ki so v proceduro vložili predlog novele o socialnem varstvu, potem ko je vlada napovedala lastne popravke.V njem bo upoštevala odločbo ustavnega sodišča glede financiranja pravice do družinskega pomočnika. Financiranje le-tega naj bi po novem prešlo z občin na državo.

Konec zdravstvenih spričeval
Je pa DZ v drugi obravnavi podporl vladni predlog zakona o veterinarskih merilih skladnosti, ki bo uredil pogoje trgovanja na notranjem evropskem trgu z živalmi in živalskimi proizvodi. Najpomembnejša novost zakona bo odprava zdravstvenih spričeval za promet z živalmi. LDS in SD imata na zakon veliko pripomb.