Parlamentarne počitnice, ko ni rednih zasedanj DZ-ja in delovnih teles, po poslovniku DZ-ja potekajo od vključno 16. julija do 31. avgusta. Foto: Državni zbor
Parlamentarne počitnice, ko ni rednih zasedanj DZ-ja in delovnih teles, po poslovniku DZ-ja potekajo od vključno 16. julija do 31. avgusta. Foto: Državni zbor

V tem tednu bo steklo redno delo parlamenta, poslanci se bodo sestali tudi na izredni seji DZ-ja. Na dnevnem redu bo predlog priporočil vladi v zvezi z reševanjem romskih vprašanj, ki jim je v petek že prikimal tudi matični odbor DZ-ja za notranje zadeve.

Prav tako bodo na seji potrdili mandat novima poslanskima kolegoma, Andreju Poglajenu (SDS) in Francu Medicu (NSi), ki bosta v parlamentarnih klopeh nadomestila novoizvoljena evropska poslanca, predsednika NSi-ja Mateja Tonina in Branka Grimsa iz SDS-a.

Kaj čaka poslance jeseni?

Tudi sicer pa je pred poslanci delovna jesen. Čaka jih potrjevanje proračunskih dokumentov, razpis posvetovalnega referenduma o gradnji nove jedrske elektrarne v Krškem (JEK 2) ter zakonsko urejanje vprašanj, za katero je koalicija na junijskih posvetovalnih referendumih dobila večinsko podporo volivcev.

Vladna koalicija prav tako obljublja, da bo v parlamentarni postopek posredovala zakonske predloge za uresničitev zadanih strukturnih reform. Kmalu je tako pred poslanci pričakovati sveženj predlogov davčnih sprememb, ki ga je vlada potrdila v petek. Več zakonodajnih predlogov pripravljajo tudi na ministrstvu za zdravje, pričakovati je zakonodajno podlago za prenovo plačnega sistema v javnem sektorju, v pripravi so izhodišča pokojninske reforme.

Pred poslanci bo tudi nekaj kadrovskih vprašanj. DZ bo potrjeval novega vodjo obrambnega ministrstva, ko bo predsednik vlade Robert Golob v parlament poslal predlog za imenovanje kandidata oz. kandidatke. Zagovor pred poslanci pa že drugič čaka ministrico za digitalno preobrazbo Emilijo Stojmenovo Duh.