Minsiter Erjavec na posebno podporo poslancev ne more upati. Foto: DZ
Minsiter Erjavec na posebno podporo poslancev ne more upati. Foto: DZ
Borut Pahor
Drugače mislečih ne sankcioniram, je Zmagu Jelinčiču odvrnil Borut Pahor. Foto: MMC RTV SLO
Franc Pukšič premierju Pahorju po zastavitvi poslanskega vprašanja

Bojim se, da me tudi v slovenščini ne boste razumeli.

Odgovor Boruta Pahorja
Minister odhaja, naslednika ni
Pahor odgovarjal poslancem

Poslanke in poslanci so predlog za razširitev dnevnega reda januarske redne seje podprli s 51 glasovi za in nobenim proti.

Kot je znano, je predlog za razrešitev Erjavca z mesta ministra v državni zbor vložil predsednik vlade Borut Pahor. Kot razlog je navedel oceno, da so dejanski učinki sprejetih ukrepov okolijskega ministrstva na področju zbiranja in ravnanja z zbranimi komunalnimi odpadki nezadostni, "zlasti ker gre za področje, ki ima neposreden vpliv na zdravje državljanov Slovenije".

K takšnemu ravnanju je Pahorja 4. januarja pozvalo računsko sodišče, svoj poziv pa utemeljilo z nezadovoljivo izvedenimi ukrepi okolijskega ministrstva, ki naj ne bi odpravilo nesmotrnosti, na katere ga je opozorilo v revizijskem poročilu.

"Izhodna strategija se bo začela uveljavljati v četrtek"
Na seji državnega zbora pa je na poslanska vprašanja odgovarjal tudi premier Borut Pahor. Jože Tanko, SDS, ga je vprašal, ali meni, da bo ministrska ekipa glede na vsebinska in politična nesoglasja sposobna pripraviti učinkovite ukrepe za pospešen izhod iz krize in doseči širši konsenz. Ukrepi po njegovem vsekakor ne bodo pravočasni.

Izhodna strategija se bo začela uveljavljati v četrtek, ko bo finančno ministrstvo pripravilo program stabilnosti, ki je temelj te strategije. Program stabilnosti bo vlada nato poslala Evropski komisiji, je odvrnil Pahor. Dodal je, da bo DZ lahko o predlogih strukturnih ukrepov razpravljal v februarju.

Vlada bo v četrtek poleg tega sprejela tudi predloga zakona o minimalni plači in sprememb zakona o dohodnini, s katerima bo omogočila dvig minimalne plače. preostale strukturne ukrepe bo usklajevala s socialnimi partnerji in jih sprejela februarja, ko bo o njih razpravljal DZ, dodaja premier.

Pahor je poudaril še, da je Slovenija med vsemi državami najdlje pri pripravi izhodne strategije.

Pukšič: Kdaj do evropskih sredstev?
Franc Pukšič
, SLS, je hotel vedeti, kaj je z objavo petega javnega razpisa za koriščenje evropskih razvojnih sredstev.

Pahor je dejal, da je zamik pri objavi petega javnega razpisa nastal, potem ko je Služba vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko med letoma 2007 in 2008 objavila štiri razpise za razvoj regij, a je računsko sodišče pri tem ugotovilo precej nepravilnosti, zato novi razpis ni mogel biti objavljen na podlagi enakih pogojev. Sicer pa bo omenjena služba javni poziv za predložitev vlog za sofinanciranje operacij z naslova prednostne usmeritve, regionalnega razvojnega programa in razvojne prednostne naloge razvoja regij objavila 29. januarja, je povedal.

Pahor Jelinčiču: Ne sankcioniram drugače mislečih
Zmago Jeličič Plemeniti
pa je zastavil poslansko vprašanje o tem, da naj bi premier Pahor prek ministra za pravosodje Aleša Zalarja zahetval odpoklic generalne pravobranilke Sodišča evropske skupnosti Verice Trstenjak, ki se ni strinjala s podpisom arbitražnega sporazuma s Hrvaško. "Slovenska vlada ima predsednika, ki ne sankcionira tistega, ki razmišlja drugače. Mnenja so različna, vsak ima pravico do svojega," je odgovoril Pahor. Potrdil pa je, da sta s Trstenjakovo o tem debatirala in da ji je dejal, da se z njo ne strinja.

Kdaj zaščita Škocjanskih jam?
Borut Sajovic
, LDS, pa je na Pahorja naslovil vprašanje o zaščiti Škocjanskih jam, ki jim grozi, da bodo izbrisane z Unescovega seznama. Tako na Krasu kot v okolici parka Škocjanske jame so načrtovani številni posegi na ravni občine in države, ki skupaj lahko predstavljajo potencialno ogrožanje prostora, je potrdil Pahor. Zato je po njegovem smiselna skupna, enotna strategija poseganja v prostor, pri čemer je treba preveriti vplive načrtovanegih posegov.

Franc Pukšič premierju Pahorju po zastavitvi poslanskega vprašanja

Bojim se, da me tudi v slovenščini ne boste razumeli.

Odgovor Boruta Pahorja
Minister odhaja, naslednika ni
Pahor odgovarjal poslancem