Poslance čaka danes tudi zakon o gospodarskih družbah, ki ima več kot 700 členov in dopolnil. Foto: RTV SLO
Poslance čaka danes tudi zakon o gospodarskih družbah, ki ima več kot 700 členov in dopolnil. Foto: RTV SLO

Nove občine, ki jih je predlagala vlada, so dobile podporo na lokalnih referendumih. Poleg tega so poslanci za 9. april razpisali osem dodatnih referendumov o ustanovitvi novih občin.

Poslanci so sledili predlogu pristojnega odbora DZ-ja in referendum razpisali v občinah Poljane, Rakek, Rečica ob Savinji, Spodnja Idrija, Šentrupert, Gorje, Log - Dragomer in Sveti Jurij v Slovenskih goricah.

Nove občine:
Apače, Cirkulane, Kostanjevica na Krki, Makole, Mokronog - Trebelno, Poljčane, Renče -Vogrsko, Središče ob Dravi, Straža, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž in Šmarješke Toplice.
Poleg tega je državni zbor sprejel še manjšo spremembo območja občin. Iz občine Divača je po novem izločeno naselje Ostrovica, ki je priključeno občini Hrpelje - Kozina.

Razprava o enotirnem upravljanju družb
Državni zbor je poleg tega obravnaval tudi predlog novega zakona o gospodarskih družbah, ki v dozdajšnjo ureditev, ki velja od leta 1993, vnaša pomembne spremembe. Poleg evropske delniške družbe uvaja tudi enotirni sistem upravljanja, o katerem so poslanci največ razpravljali. Poleg tega spreminja način sodelovanja delavcev pri upravljanju in omejuje sodelovanje v nadzornih svetih različnih družb.

Zakon, ki naj bi zagotovil učinkovitejše okolje za gospodarjenje, poenostavil poslovanje in ustanavljanje podjetij, bodo poslanci verjetno sprejeli že ta petek.